Egymilliárdos segítséget kaptak az önkormányzatok

Ezúttal a legnagyobb összeget, több mint 62 millió forintot a Fejér megyei Káloznak juttatták.

2020. 06. 30. 14:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem egymilliárd forint rendkívüli támogatást ítélt oda a kormány összesen 134 településnek, erről Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Mihály államháztartásért felelős tárcavezető a beérkező támogatási igények elbírálását követően határozott. A tárcavezetők év közben folyamatosan, de legkésőbb december 10-ig együttesen döntenek a kérelmekről. A települések rendkívüli támogatást kivételes esetben, pályázat útján igényelhetnek, az önkormányzatok jellemzően közüzemi, közös feladatellátással kapcsolatos tartozásokat jeleznek a tárcának. Minden települési önkormányzat szeptember 30-ig kétszer pályázhat.

Ezúttal a legnagyobb összeget, több mint 62 millió forintot a Fejér megyei Káloznak juttatták, de szintén jelentős támogatást, 50 millió forintot adtak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger és Heves önkormányzatának is. A legkisebb megítélt összeg százezer forint volt, ezt a Fejér megyei Gántnak ítélték oda, a Hajdú-Bihar megyei Kismarja önkormányzatnak pedig csaknem 130 ezer forintot adtak. A támogatott települések között a legtöbb, 41 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzatok közül is 22-nek juttattak központi forrást. Komárom-Esztergom, Vas és Zala megyékből viszont egyetlen községnek és városnak sem adtak rendkívüli támogatást.

A Nógrád megyei Bátonyterenye önkormányzata mintegy 45 millió forintot kért az államtól, de később, miután néhány olyan tételt visszavontak, amelyek vélhetően nem fértek volna bele a pályázatba, végül 29,1 millió forintot kaptak.

– Az önkormányzatok a működőképességük megőrzéséhez, kötelező feladataik ellátásához kérnek segítséget az államtól, mert a bevételek nem egyszerre folynak be, és a központi támogatás segít áthidalni a likviditási nehézségeket. Fontos, hogy ne legyenek hatvan napon túli kifizetetlen számláik, ehhez nyújt segítséget a megítélt központi forrás – mutatott rá Nagy-Majdon József polgármester.

A politikus hozzátette: erre a központi segítségre azért is van szükség, mert az állam bizonyos pénzügyi adatok alapján megállapítja egy-egy település adóerő-képességét, az önkormányzatok tényleges bevétele azonban ettől eltérhet. – Ezzel összefüggésben is segít az állam azoknak a településeknek, ahol a számításbeli eltérés miatt kifizetési nehézségek merülnek fel – tette hozzá Nagy-Majdon József.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.