Élőben kapcsolják a borászt agyonverő vádlottakat

Szigorú egészségügyi intézkedések közepette folytatódik a bizonyítási eljárás a borászgyilkosság ügyében

2020. 06. 27. 13:18
null
A fiatal férfit egy parkolóban bántalmazta a két ittas, agresszív elkövető Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igyekeznek behozni a magyar bíróságok a pandémia miatti ítélkezési csúszásokat. Így, bár szigorú egészségügyi intézkedések közepette, de jövő héten folytatódik a bizonyítási eljárás az óriási felháborodást kiváltó badacsonyi borászgyilkosság ügyében.

A 2018-as badacsonyi bornapokon a fiatal Balaton-felvidéki borászt aljas módon agyonverő vádlottak egyikét, V. Jánost a közelmúltban ismét letartóztatta a bíróság, mivel 2019 végén, majd a pandémia miatti általános korlátozások alatt, 2020 márciusában és áprilisában többször megszegte a bűnügyi felügyelet (korábbi házi őrizet) szabályait. Előfordult, hogy az egyébként többszörösen büntetett, visszaeső bűnöző csak többszöri rendőri figyelmeztetést követően volt hajlandó visszatérni a számára kijelölt tartózkodási helyre. A tartózkodási helyként kijelölt ingatlan tulajdonosa is visszavonta hozzájárulását, hogy a férfi a házában lakjon, az újabb lehetséges tartózkodási helyen pedig a nyomkövető eszköz működtetése nem volt biztosított. Bűntársa, S. Norbert betartja a bűnügyi őrizet szabályait, így ő továbbra is a számára kijelölt lakásban kell hogy tartózkodjon.

A bizonyítási eljárás folytatásában mindkét vádlottat élőben kapcsolják majd a tárgyalóteremben, ahol képben és hangban leszek jelen, de fizikailag V. János a börtönben, S. Norbert a számára kijelölt lakásban tartózkodik majd. A hallgatóság, így a sajtó képviselői, valamint az ítélkező bíró és segítői az egészségügyi szabályokat betartva – maszkban, egymástól másfél méter távolságban – vesznek részt.

Az ügyben az előkészítő ülést 2019. szeptember 26-án tartották, s mivel ezen a vádlottak nem ismerték be a bűncselekmény elkövetését a vádiratban foglaltakkal egyezően, a bíróság átadta az ügyet tárgyalásra.

A fiatal férfit egy parkolóban bántalmazták
Fotó: Teknős Miklós

A Veszprém Megyei Főügyészség halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a sértett halálával végződött bántalmazás két elkövetője – V. János és S. Norbert – ellen.

A vádirat szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, munkájuk miatt Ábrahámhegyen elszállásolt V. János és S. Norbert 2018. szeptember 8-án, éjfél után személyautóval Badacsonyba indult. A gépkocsit az egyik vádlott ittasan vezette, majd Badacsony központjában szabálytalanul behajtott az egyik parkolóba. A későbbi áldozat, a fiatal Balaton-felvidéki borász három ismerősével a parkolóban gyalogolt. Társai kitértek a gépkocsi elől, míg a sértett az autó előtt megállt, amely így nem tudott tovább haladni. A vádlottak kiszálltak a járműből, és a szintén ittas sértettet többször ököllel arcon ütötték, aki nem védekezett, csupán azt kérdezte:

„Üthettek, de mire jó ez, mit tettem?”

Erre abbamaradt a verés, a sértett az ismerősei után indult, ám a támadók utánaszóltak, amit újabb szóváltás és a borász újabb bántalmazása követett. Az arcát és a fejét ütötték, majd többször megrúgták a földön fekvő férfit, aki végül életét vesztette. Halálához a természetes eredetű megbetegedései mellett a bántalmazással összefüggő stres­szhelyzet is hozzájárult.

A vádlottak tettüket követően autó­jukhoz futottak, hogy elmeneküljenek. A gépkocsit vezető férfi egy gázpisztolyt is elővett, de az besült. A vádlott végül a gépkocsival az út melletti árokba csapódva állt meg. A vádiratban az ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozta az elkövetőkkel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.