Folytatódnak a vírusjárvány miatt elhalasztott szervátültetések

Helyesek voltak a védelmi intézkedések és a szakmai, illetve kormányzati döntések, hiszen csupán az életminőség-javító beavatkozásokat függesztették fel időlegesen koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben – értékelte lapunknak Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója, akitől azt is megtudtuk: a szív- és májátültetéseket, ha kisebb számban is, de folyamatosan végezték a transzplantációs centrumok.

Veres László István
2020. 06. 13. 7:05
null
A transzplantációk száma az utóbbi három hétben visszaállt a veszélyhelyzet előtti szintre Forrás: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy ilyen veszélyhelyzetben a legfőbb kihívás az, hogy miként tudjuk minimalizálni a járvány terjedését a végstádiumú szervelégtelenség miatt várólistán lévők körében, az ő számukra ugyanis ez az új típusú kórokozó fokozott veszélyt jelent – válaszolta kérdésünkre az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója. Mihály Sándor hozzátette: van azonban egy még ennél is komolyabb kockázati tényező, mégpedig ha transzplantálják őket. A szervátültetett betegeknek ugyanis életük végéig immunrendszer-gyengítő gyógyszereket kell szedniük azért, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki. Ezért feltételezhető volt, hogy megfertőződésük esetén súlyosabb lesz a betegség lefolyása, illetve megnő a halálozás esélye. Ezeknek a pácienseknek ugyanakkor szükségük van a mielőbbi transzplantációra, idővel ugyanis egyre inkább romlanak az életkilátásaik.

Változó eljárásrend

– Ezeket a tényezőket is mérlegre téve kezdeményeztem az Eurotransplantnál, hogy tartsunk heti rendszerességű értékelést a nyolc tagállam intézkedéseinek harmonizációjáról. Ezen a fórumon szóba került például az is, hogy beutazhat-e egy külföldi orvoscsoport egy másik országba azért, hogy eltávolítson egy mellkasi szervet, amit aztán őnáluk ültetnek be. Egy átmeneti, valamivel több mint egy hónapos időszakra még ezen tevékenység előtt is lezárultak a határok, de a nemzetközi szervcsere folytatódott – magyarázta az igazgató, aki felidézte, hogy idehaza a koronavírus átviteli kockázatának minimalizálása érdekében február végén kialakítottak egy szigorú szervdonációs eljárásrendet, amit a helyzet változásának megfelelően, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozattal közösen, folyamatosan alakítottak.

Csökkent a donorszám

Mihály Sándor szerint a Szervkoordinációs Iroda legfontosabb szakmai partnere az intenzív osztályon dolgozó orvos, ezért a járványidőszakban is tartották a kapcsolatot az ország donorjelentő kórházaival. – Folyamatosan jelezzük nekik, hogy a szervdonáció nem állt le, ezért kérjük, hogy változatlanul jelentsék, ha egy betegüknél agyhalál jeleit észlelik. A járványhelyzetben kevesebb erőforrás jutott a donorjelentésekre, emiatt hazánkban is csökkent, mégpedig 32 százalékkal a donorszám, mivel a kórházak intenzív kapacitásának egy része a súlyos állapotú Covid-betegek ellátására koncentrálódott. Ezt is meghaladja a transz­plantációk számának ötvenszázalékos mérséklődése. Ennek a csökkenésnek az is oka volt, hogy mérlegelni kellett, vállaljuk-e a járványidőszakban az átültetést vagy sem. Ezért például a tüdőtranszplantációk március 11-én ideiglenesen leálltak, de már újra végeznek ilyen műtéteket. Amit átmeneti időre szintén felfüggesztettek, az a veseátültetés, mert az nem életmentő, hanem életminőség-javító beavatkozásnak számít. A szív- és májátültetéseket, ha kisebb számban is, de folyamatosan végezték a transzplantációs centrumok – számolt be a szervkoordinációs vezető.

A transzplantációk száma az utóbbi három hétben visszaállt a veszélyhelyzet előtti szintre
Fotó: Kurucz Árpád

Ami a konkrét számokat illeti, Mihály doktor közölte: Magyarországon a 2020. március 1-jétől május 31-ig terjedő időszakban májátültetéseknél 35, szívátültetéseknél pedig 29 százalék volt a mérséklődés. Tüdőtranszplantációt idén hármat, tavaly ötöt végeztek ugyanebben az időszakban, veseátültetés pedig negyvennel volt kevesebb, ami hatvanszázalékos csökkenést jelent.

Hasonló arányok

– Ezek az arányok megmutatják, hogy sikerült megvalósítani azt a célkitűzést, hogy az életmentés mindenképpen folytatódjon, csupán az életminőség-javító beavatkozásokat függesztették fel időlegesen – jelentette ki a szakember, hozzátéve: harmadik hete azt tapasztalják, hogy az aktivitás visszaállt a járványt megelőző szintre. – Májusban már 14 elhunyt donor volt az országban, ami szinte megegyezik a tavalyi, havi tizenötös átlaggal. A 14 donorból összesen 42 szervet távolítottunk el, ebből 11 ment az Eurotransplanton keresztül külföldre, de természetesen mi is kaptunk szerveket más országokból. Egyébként határainkon túl sem volt más a helyzet, az Eurotransplant 208 működő programjának a száma 169-re apadt, és Spanyolországban 75, Franciaországban 90, az Egyesült Államokban több mint 50, Olaszországban pedig 40 százalékkal csökkent a szervátültetések száma – sorolta Mihály Sándor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.