Hárommilliárd forintból indul a nyári diákmunkaprogram

Huszonegyezer fiatal vállalhat nyári diákmunkát a kormány támogatásának köszönhetően a következő két hónapban – közölte sajtótájékoztatóján Schanda Tamás, az innovációs tárca parlamenti és stratégiai államtitkára.

Csókás Adrienn
2020. 06. 23. 14:24
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország jövőjét a fiatalok jelentik, ezért ebben az évben is elindítjuk a diákok nyári munkavállalását segítő programot – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára kiemelte, hogy az állam által támogatott nyári diákmunkaprogram több mint 21 ezer fiatal gazdagodhat tisztességes fizetéssel és új élményekkel az iskolai szünet ideje alatt. Mindehhez a kormány összesen hárommilliárd forinttal járul hozzá.

A programba azoknak a 16 és 25 év közötti fiataloknak a jelentkezését várják, akik nappali tagozaton tanulnak. Schanda Tamás tájékoztatása szerint a diákmunkaprogramnak két lába van: az egyik az önkormányzati, amely révén települési önkormányzatok intézményeinél helyezkedhetnek el a diákok, a másik programtípusba pedig a mezőgazdasági, turisztikai jellegű munkák tartoznak.

Az önkormányzati intézményeknél vállalt munkák esetében a kormány a munkabér és a szociális hozzájárulási adó száz százalékát megtéríti a munkaadóknak. A diákok legfeljebb két hónapig, naponta maximum hat órában dolgozhatnak. Munkájukért a szakképzettséget igénylő munkakörökben havi bruttó 157 950 forintot kaphatnak, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakörökben bruttó 120 750 forintot kereshetnek. Hat óránál kevesebbet is lehet dolgozni, ilyenkor a fizetés természetesen arányosan csökken – ismertette az államtitkár.

A mezőgazdaság, illetve turizmus területén olyan idényjellegű feladatokat láthatnak el a diákok, amire a vállalkozások nem tudnak hosszú távon alkalmazottat felvenni. Ezekben a munkakörökben napi nyolc órában is dolgozhatnak a tanulók a cégeknél, a kormány pedig a költségek 75 százalékát téríti vissza a munkaadóknak – magyarázta Schanda Tamás. Hozzátette: a nyári diákmunkaprogram július elsejétől augusztus 31-ig tart, jelentkezni már a mai naptól lehet.

A politikus felidézte, hogy tavaly összesen kilencvenféle munkakörben foglalkoztatták a diákokat, a legtöbben irodai adminisztrátori és hivatalsegédi feladatokat láttak el, de sokan álltak felszolgálónak, pultosnak, recepciósnak vagy helyezkedtek el gyümölcs- és zöldségfeldolgozó munkakörben.

Fotó: Kurucz Árpád

Kitért arra is, hogy az érdeklődők a járási, illetve kerületi hivatalok foglalkoztatási osztályain adhatják le jelentkezésüket, amelyhez mindössze a tanulói vagy hallgatói jogviszonyukat kell igazolniuk, más feltételt nem szabtak. A programban részt venni kívánó cégek ugyancsak a járási hivatalokban közölhetik, hogy milyen munkakörökben és mekkora létszámban van szükségük diákmunkásokra. A programról részletesebben a Munka.hu oldalon tájékozódhatnak a dolgozni vágyó fiatalok.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a 2010-es kormányváltás és a koronavírus kitörése között eltelt időszakban nem kevesebb mint 850 ezerrel nőtt hazánkban a munkából élő emberek száma. – A járvány miatt most sokak állása veszélybe került, de a kormány annyi új munkahelyet fog teremteni, amennyit a vírus elpusztított. Van még feladatunk e téren, de jól haladunk – fogalmazott, rámutatva arra is, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatásban már 175 ezer ember részesülhetett, 16 ezren speciális, kutató-fejlesztőkkel kapcsolatos bértámogatást kérvényeztek, emellett 18 ezer új állás létrehozását is segítette a kormány. – Ha munka van, minden van. Akkor nemcsak havi fix bevétel van, hanem előrelépési lehetőség is, nap mint nap megtapasztalható elégedettség és büszkeség az eredményekre, és persze van egy olyan életmód is, amely példát mutat a gyerekeknek – húzta alá Schanda Tamás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.