Jól védte az állam a szociális intézményeit

Míg a Karácsony Gergely által vezetett fővárosi önkormányzat fenntartásában álló Pesti úti idősotthon a koronavírus-járvány egyik gócpontja lett, addig az állami fenntartású budapesti szociális intézmények több ezer gondozottja közül senki sem kapta el a Covid–19-et, s a szintén ezres létszámú dolgozók között is csak egyetlen pozitív esetet regisztráltak. A fővárosi szociális intézmények fenntartótól függetlenül térítésmenetesen kapják az államtól a pandémia elleni védőfelszereléseket – köztük eddig kétmillió maszkot és félmillió gumikesztyűt – valamint a fertőtlenítőszereket.

2020. 06. 11. 18:07
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meggyőződésem, elkerülhető lett volna, hogy a XVII. kerületi Pesti úti idősek otthona a koronavírus-járvány tragikus gócpontjává váljon, ha a fenntartó fővárosi önkormányzat betartja és betartatja a vonatkozó jogszabályokat, és biztosítja az alapvető higiéniai feltételeket az idősotthonban – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Dunai Mónika, a városrész fideszes országgyűlési képviselője. Szavai szerint rendre, tisztaságra és felelős szigorra lett volna szükség a Karácsony Gergely által vezetett főváros részéről az idős emberek életének védelmében, nem pedig „puhány teszetoszaságra”.

Szívszorító még kimondani is – folytatta –, hogy mára már ötvenre nőtt a halálos áldozatok száma, és 312 idős lakó és 36 dolgozó fertőződött meg koronavírussal. – Az intézményben meglévő mulasztásokat a fenntartó láthatóan nem tudta kezelni, ezért sürgős beavatkozásként az állami szervek léptek közbe. A kormány több formában is azonnali segítséget nyújtott, nyújt a Pesti úti otthonnak – fogalmazott a képviselő a fővárosi szociális intézményekbe szánt járványügyi védőfelszerelések múlt heti elosztásánál.

Mint mondta, több mint két hónapja minden egyes héten az összes, csaknem kétszáz budapesti szociális otthon (fenntartótól függetlenül) ingyen kapja az államtól a szükséges védőfelszereléseket: eddig kétmillió maszkot, félmillió pár gumikesztyűt, csaknem 12 ezer liter felületfertőtlenítőt, nyolcezer liter kézfertőtlenítőt adtak át a budapesti szociális intézményeknek az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egyik háttérintézményén, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) fővárosi kirendeltségén keresztül.

Fotó: Teknős Miklós

– Ebből eddig csak a Pesti úti idősotthon több mint 82 ezer maszkot, 23 és fél ezer gumikesztyűt, 286 liter kézfertőtlenítőt, valamint 424 liter felületfertőtlenítőt kapott térítésmentesen – mutatott rá Dunai Mónika, aki arra felidézte: az érdemi cselekvés az emberéletek mentésével kezdődött, amikor Müller Cecília országos tisztifőorvos személyesen járt kint és indított vizsgálatot az intézményben.

Horváth Gábor, az SZGYF fővárosi kirendeltségének az igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: mindösszesen egy koronavírus-pozitív esetet regisztráltak a fenntartásukban levő fővárosi szociális és gyermekvédelmi intézmény hálózatban a pandémia kitörése óta. Tájékoztatása szerint a fertőzött személy a közel 130 telephelyen működő bentlakásos ellátást biztosító intézmények dolgozói közül került ki, további fertőzés nem történt.

– A több ezer ellátottról gondoskodó szervezet eredményes járványügyi védekezése köszönhető az országos tiszti főorvos pandémiás intézkedéseinek szigorú betartásának, a szociális ellátásban és a gyermekvédelemben dolgozók felelős, fegyelmezett magatartásának és azoknak a speciális, az adott intézményben alkalmazott protokolloknak, amelyeket fővárosi szervezet szakmai körültekintéssel foganatosított – fogalmazott.

Hozzátette: a fertőtlenítő takarításokon, a napi rutin állapot-ellenőrzéseken túl az SZGYF intézményeiben biztosított volt a folyamatos orvosi ellátás is, a hozzátartozókat pedig a pandémia alatt még a szokásosnál is gyakrabban – telefonos és digitális módon – tájékoztatták a gondozottak állapotáról, a napirendjükről. Horváth Gábor arra is kitért, hogy a bentlakásos gyermekintézményekben különleges felkészültséget és szakmai kihívást jelentett megoldani, hogy a 0–25 éves korosztályú ellátottak nemcsak biztonságos, hanem tartalmilag is ingergazdag, fejlődésüket támogató környezetben legyenek a nap 24 órájában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.