Kormánypárti kerületek lenullázva

Kerületi polgármesterek közösen állítják, hogy Karácsony Gergely politikai döntést hozott, amikor lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét. Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere lapunknak elmondta: csak politikai marketing, hogy a főpolgármester forráshiányra hivatkozik, sokkal több pénzből gazdálkodik a főváros, mint tavaly. Kovács felvette: ha a kormánytól érkező felújítási pénzek egyenesen a kerületekhez érkeznének, megelőzhetők lennének a politikai viták a felújításra szánt útszakaszokról.

2020. 06. 10. 9:00
null
Kovács Péter a kerületekhez utalná a forrásokat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester forráshiányra hivatkozva önhatalmúlag döntött számos jobboldali kerület felújítási keretének lenullázásáról. Csepelen, Soroksáron, Rákosmentén és a XVI. kerületben a következő négy évben egyetlen fővárosi kezelésben lévő út sem fog megújulni. Karácsony ezzel kapcsolatban cinikusan kijelentette: a négy kerületi polgármester lobbizzon a kormánynál forrásokért. A főváros azt közölte, az utak állapota alapján döntöttek a felújításokról. Karácsony Gergelyt megkérdeztük, ha a fent említett polgármesterek kormányzati forráshoz juttatják a fővárosi önkormányzatot, ad-e garanciát arra, hogy a listáról lehúzott utak is megújulhatnak még ebben a ciklusban. A főpolgármester kijelentette: arra tud garanciát adni, hogy szakmai alapon elbírálja ezeket. Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere állítja: nincs szakmai alapja Karácsony lépéseinek, korábban eldöntött és fontos felújításokat húzott le a listáról. – A főpolgármester ahelyett, hogy a lakosok érdekeit nézné, politikai ügyet kreál abból, hogy miért nem újítja fel a kész tervekkel rendelkező útszakaszokat – közölte lapunkkal Kovács Péter. Hozzátette: korábban volt egy megállapodás a XVI. kerület és a fővárosi önkormányzat között, ami arról szólt, hogy a kerület magára vállalta a tervezést és a lakossági egyeztetéseket, így hamarabb megvalósultak a felújítások. – Karácsonynak is felajánlottam a korábbi gyakorlatot, de ezt a megállapodást felrúgta. Tájékoztattattam a főpolgármestert a felújításra váró utakról, de a következő négy évben nem számolhatunk vele – mondta el a Magyar Nemzetnek Kovács Péter, aki politikai marketingnek nevezte, hogy Karácsony állandóan az önkormányzati elvonásokra hivatkozik.

Kovács Péter a kerületekhez utalná a forrásokat
Fotó: Havran Zoltán

– Ha a főpolgármester azt gondolja, hogy hazugsággal lehet választást nyerni, akkor lelke rajta. A fővárosi önkormányzat idén több pénzből gazdálkodik, mint tavaly, több tíz milliárd forinttal több van a kasszában. Az általam vezetett önkormányzatnak is több bevétele van, valaki ezt bevallja, valaki hazudik az embereknek. Szembe kellene nézni a tényekkel és el kellene kezdeni dolgozni – szólította fel Karácsony Gergelyt Kovács Péter. Felvetette ugyanakkor, hogy érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a kormánytól érkező felújítási pénzek a főváros kikerülésével egyenesen a kerületekhez érkezzenek.

– Nekünk a kerületiek érdekeit kell nézni, most kénytelenek vagyunk zsebbe nyúlni, de nem tudjuk az összes fővárosi feladatot vállalni. Törvényváltoztatással viszont a fővárosi utak rekonstrukcióját is át lehet tenni kerületi hatáskörbe. A helyi önkormányzatok olcsóbban és gyorsabban meg tudják csinálni ezeket a felújításokat – vázolta az egyik lehetséges megoldást a XVI. kerület polgármestere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.