időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

Tanárra támadt egy diák Hajdúhadházon

Végh Attila
2020.06.12. 15:54

A rendőrség is nyomoz, az ügyben elrendelték a gyanúsítottnak a pszichológus szakértői vizsgálatát.

Megtámadta tanárát egy diák kedden Hajdúhadházon egy olyan iskolában, amelyet az iskolaőri programban való részvételre javasolnak. A hajdúhadházi rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított a fiatalkorú férfi ellen. A 15 éves, hetedik osztályos diák magántanulóként vizsgázott a helyi Bocskai István általános iskolában.

A magatartási problémái miatt magántanulói státusban levő fiú az írásbeli vizsga ideje alatt elővette a telefonját, folyamatosan nyomkodta, a vizsgát felügyelő pedagógus többszöri kérésére sem tette el. Amikor a tanár el akarta venni a vizsgán egyébként a tiltás ellenére használt mobilt, a diák kétszer megrúgta a jobb felkarján, majd a teste jobb oldalán. Ezután székkel támadt rá a pedagógusra, aki kimenekült az osztályteremből. A támadást végignézte a diák szintén a teremben tartózkodó édesanyja is, aki nem avatkozott közbe; a diákot végül egy másik tanárnő nyugtatta meg.

A bántalmazott tanár szerencsére nem szenvedett komolyabb sérüléseket, és magánindítványt terjesztett be. A rendőrök az iskolában elfogták a 15 éves gyanúsítottat, és gondviselője, valamint egy kirendelt védő jelenlétében kezdték meg kihallgatását, a törvény értelmében pedig elrendelték pszichiátriai vizsgálatát is. A Bocskaiban nem ez volt az első ilyen eset, magatartási problémákkal küszködő diákok esetében indult már eljárás rongálás, garázdaság, egyéb vagyon elleni és garázda jellegű bűncselekmények, illetve szabálysértések miatt. A rendőrség bűnmegelőzési tanácsadói és az iskolarendőr több esetben is adott már tájékoztatást a törvénysértő viselkedés megszüntetéséről a diákoknak és a szülőknek is. A problémás tanulókkal foglalkozó iskolát jelölték az állandó iskolaőrrel ellátott intézmények programjába is. A gyanúsított egyébként a támadást követően folytatta a vizsgát, melyet telefonos puskázás nélkül is közepes eredménnyel teljesített.

A tanár bántalmazója 2015 márciusában a hajdúsági kistérség egy másik iskolájában, Tégláson követett már el egy hasonló jellegű bűncselekményt. Akkor egy tanítónőt támadott meg, de felmentették, a jogsértés elkövetésekor ugyanis még nem töltötte be 14. életévét. A fiú 2016-ban került Hajdúhadházra, ahol beilleszkedési és tanulási zavarai, magatartási problémái, agresszivitása miatt a legkezelhetetlenebb tanulók közé tartozik, és mivel csak egy-két tanárral hajlandó együttműködni, ezért a tanulóközösség érdekeit figyelembe véve 2018-ban magántanulói státusba került.

Agresszió a tanteremben

Februárban egy nagykátai iskolában egy tanuló agresszívan lépett fel tanárával szemben. Diáktársai vették fel videóra, amint fenyegeti, alázza tanárát, melyre az láthatóan képtelen volt reagálni. Az ügyben nyomozás indult közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt. Tavaly decemberben késelés történt egy győri iskolában: egy diák többször megszúrt egy tanárnőt. Októberében egy budapesti iskolában 15-16 éves fiúk sértegették tanárukat, a végén pedig egyikük meglökte a pedagógust. Ebben az ügyben is eljárás indult.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.