Tiltakozik a Budavári Lakosok Szövetsége a bódék ellen

A Budavári Lakosok Szövetsége tiltakozik az I. kerületi polgármester azon terve ellen, hogy kereskedelmi céllal bódékat állítsanak fel a Várnegyed területén.

Forrás: MTI2020. 06. 25. 19:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kapisztrán téren tartott demonstráció után Sándor Péterné Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő mintegy ezer tiltakozó budavári lakos szignóját tartalmazó aláírásgyűjtő íveket mutatott be a képviselő-testület csütörtök délutáni ülésén V. Naszályi Márta (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) polgármesternek.

A Budavár nem bódévár elnevezésű aláírásgyűjtési akciót támogatja az önkormányzat Fidesz–KDNP-frakciója és a Fidelitas is.

Sándor Péterné a demonstráción elmondta: a veszélyhelyzet idején a polgármester egyedül döntött arról, hogy két pavilont állíttat fel a Szentháromság téren, a Mátyás-templom közvetlen közelében, illetve egyet a gránitlépcsőnél. Hozzátette: a tiltakozók véleménye szerint a lacikonyhákat működtető bódék nem méltók a Várnegyed, illetve a Mátyás-templom történelmi környezetéhez.

Az önkormányzat ülésén Sándor Péterné egyéni képviselői indítványt terjesztetett elő, amelyben javasolta, hogy vonják vissza a Kereskedelmi pavilon 2020 elnevezésű pályázatot, amely kilenc hónapra engedélyezné a pavilonok felállítását.

A képviselő úgy vélekedett, hogy az a 33 millió forint, amely befolyna a bódék üzemeltetéséből, takarékos gazdálkodással más forrásból is előteremthető.

Csobánczy Gábor alpolgármester (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–Várunk Egyesület) álszentnek nevezte az előterjesztést. Azt mondta: az önkormányzat korábbi vezetése több alkalommal engedélyezte pavilonok felállítását.

Hangsúlyozta, ebben az esetben sem bódékról, hanem pavilonokról van szó, amelyek kialakítását egyeztették az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatallal, és a pályázat lebonyolítása végig átlátható volt.

Közölte: ugyan 37 étterem található a várnegyedben, ezek közül csupán kettő működik a járványhelyzet miatt. Vagyis a pavilonok hiánypótló jelleggel teremtenek étkezési lehetőséget a jellemzően belföldi turistáknak – tette hozzá az alpolgármester.

V. Naszályi Márta is azt hangsúlyozta, hogy a járvány következtében megváltozott a várnegyedbe látogató turisták összetétele, és mások az igényeik is. A pályázat éppen ezért csak kilenc hónapra szól, ezt követően pedig a tapasztalatok alapján, a lakosság bevonásával döntenek a pavilonok további sorsáról.

A képviselő-testület végül tíz nem szavazattal, négy igen ellenében, egy tartózkodás mellett elutasította az indítványt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.