Több mint ezer km-nyi kerékpárút kezelését vette át az állam

Forrás: MTI2020. 06. 10. 16:36
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt két évben több mint ezer kilométernyi kerékpárút kezelését vette át – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Szatymazon.

Mosóczi László a Szatymaz–Szeged kerékpárút újonnan épült szakaszánál tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarországon több mint kilencezer kilométer kerékpározásra ajánlott „létesítmény” található, ezek nagyobb hányada kerékpározásra kijelölt út, például kis forgalmú utca, árvízvédelmi töltés, erdészeti út. Hozzátette: országszerte mintegy négyezer kilométer önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút szolgálja a biciklizőket.

2010 óta mintegy 1300 kilométer új kerékpáros-útvonal fejlesztése történt meg Magyarországon – közölte az államtitkár.

A politikus emlékeztetett: a kerékpárutak fenntartása néhány évvel ezelőttig kizárólag a helyi önkormányzatok feladata volt.

Egységes üzemeltetési gyakorlat híján a karbantartás színvonala és így az egyes szakaszok állapota eltérő volt. A kormány ezért döntött úgy, hogy bevonja a fenntartásba a 32 ezer kilométeres állami közúthálózatot kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t is. A cég mérnökségi hálózatára és szakembereire alapozva a korábbinál magasabb színvonalon, megbízhatóbban tudja ellátni a kerékpárutak fenntartását – közölte.

Az állami cég elsősorban a lakott területen kívüli, főutakkal párhuzamos vagy törzshálózati kerékpárútszakaszokat kezdte átvenni 2018 tavaszától. A négyezer kilométernyi hálózat mintegy negyede felel meg ezeknek a kritériumoknak, így az átadási folyamat lényegében lezárult – tudatta az államtitkár.

Az újonnan épülő elemekkel – amelyek közül a politikus példaként említette az Eger–Egerszalók összeköttetést vagy a Tisza-tó teljes körbekerékpározhatóságát biztosító utakat – még gyarapszik az állami kezelésben lévő szakaszok köre.

Mosóczi László közölte: a Magyar Közút június végéig a Balatonnál és a Fertő tónál hat helyszínen közel 23 kilométernyi kerékpárútszakaszt újít fel csaknem 600 millió forintból.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a cég a kerékpárutak üzemeltetése érdekében már 15 speciális traktorral bővítette járműállományát, újabb öt ilyen eszközt vásárol, és emellett a régi berendezéseiket is alkalmassá tette e feladatok ellátására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.