időjárás 9°C Árpád 2023. március 31.
logo

Újabb megszorítás Vácon

Kincses Krisztina
2020.06.09. 06:19

A lakosságra hárítaná a közterületek karbantartását Vác baloldali többségű városvezetése – tudta meg a Magyar Nemzet. Információink szerint úgy módosítottak egy már létező önkormányzati rendeletet, hogy megnövelték a lakosságra háruló tisztítandó terület nagyságát, sőt ellenőrzéseket, pénzbüntetéséket is kilátásba helyeztek. A rendelet teljesen figyelmen kívül hagyja az életkort, a lakosok egészségi állapotát és anyagi kondícióit, valamint azt, hogy számos helyen irreális méretű területet – városszerte összesen háromszázezer négyzetmétert – kell majd gondozniuk az ingatlantulajdonosoknak az önkormányzat helyett.

Mokánszky Zoltán helyi KDNP-s képviselő szerint a rendeletmódosítás egy burkolt adóemelés azoknak, akik kertes, családi házas övezetben, illetve a belvárosban laknak. – A városvezetés előzetes egyeztetés nélkül módosította a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletet. A hatástanulmányban azt írták, hogy ez „társadalmi hatást nem von maga után”, ami önmagában nem igaz, mert a városi polgárokkal akarják tisztán tartatni a város egy részének közterületeit – nyilatkozta lapunknak a képviselő. Mokánszky Zoltán azt is elmondta, hogy a hatályba lépő rendelet szerint a magáningatlanok és az üzletek tulajdonosainak is kötelességük a zöldfelületet karbantartani. – Ez azért bosszantó, mert az előző városvezetést a most hatalmon lévők pont emiatt kritizálták akkoriban – tette hozzá.

Újabb terhek a városlakókon

A rendelet szerint a belvárosban a tulajdonosoknak az ingatlanaik előtti négy métert kell rendben tartaniuk, azonban számos utca nem szélesebb, mint nyolc méter, így a várost innentől fogva szinte teljes egészében a lakosság fogja takarítani. – Most már mindenki előtt világossá vált, hogy a folyamatos kormányra mutogatás helyett végre a város vezetésével is foglalkozni kellene – jelentette ki Mokánszky Zoltán.

A városlakók arra is panaszkodnak, hogy miközben évi húszezer forint kommunális adót fizetnek, most a korábban 50 forintba kerülő zöld zsákok árát is megemelték, 180 forintra. A rendeletmódosítással így két-háromszorosára nőnek a lakosság kiadásai, hiszen az önkormányzat – büntetés terhe mellett – a karbantartáshoz szükséges eszközök megvásárlását is a városlakókra terhelné.

Szigorú ellenőrzések

Kiss Zsolt MSZP-s alpolgármester az ügyről úgy nyilatkozott: a vonatkozó helyi rendelet módosításával visszaállították azt az előző ciklusban eltörölt korábbi szabályt, miszerint a ház, az intézmény, vagy az üzlet tulajdonosa a telekhatártól egészen a legközelebbi úttestig köteles gondoskodni a fűnyírásról, a takarításról és a lombgyűjtésről. – Az ingatlanok előtti zöld területek karbantartása ugyanúgy a tulajdonos feladata, mint korábban, de ezt hamarosan ellenőrizni is fogják – tette hozzá.

Vogel Csaba váci ingatlantulajdonos a VácOnline-nak elmondta: kéri az önkormányzat illetékeseit a maga és az ingatlantulajdonosok nevében, hogy végezzenek felmérést arról, kit és milyen valós teher sújt. – Amikor tudomást szereztem ennek a rendeletnek a módosításáról, írtam a jegyző asszonynak, hiszen ő a törvényesség őre, ismertettem a helyzetet és kérdéseket is tettem fel. Több mint öt hét után kaptam tőle választ, amelynek lényege, hogy ismerteti azokat a jogszabályokat, amelyek ránk vonatkoznak – osztotta meg tapasztalatait a sajtóval a váci lakos.

Egy másik lakos, Fenyvesi Jenő nyugdíjasként hatalmas teherként éli meg a helyzetet, hiszen 74 évesen terhelik rá az 1500 négyzetméteres önkormányzati terület rendbetételét, melynek elvégzését azonban sem egészségi állapota, sem anyagi helyzete nem teszi lehetővé. Fenyvesi Jenő méltányossági alapon szeretne felmentést kérni a jegyző asszonytól, illetve kérni a rendelet módosítását, mert számára elfogadhatatlan a döntés.

Jogsértő intézkedések

Matkovich Ilona, Vác polgármestere és az őt támogató szivárványkoalíció döntései lépten-nyomon a városlakók felháborodásába ütköznek. Legutóbb Rétvári Bence, Vác város KDNP-s országgyűlési képviselője tett közzé Facebook-oldalán egy videót, amelyben jogsértőnek és embertelennek nevezte, hogy a balliberális városvezetés a koronavírus-járványra hivatkozva több városi alkalmazott fizetését száz százalékkal, nulla forintra csökkentette. Az államtitkár az ügyben a munkaügyi hatósághoz fordult, a vizsgálat pedig megállapította, hogy a váci városvezetés jogsértő módon vette el az emberek fizetését, ezért az alapbért legkésőbb július 3-ig visszamenőlegesen is, mindenkinek ki kell fizetni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.