Ki kell fizetnie a váci városvezetésnek az elvett béreket

Rétvári Bence: Egyetlen magyar sincs egyedül, a választókerület minden polgára számíthat rá.

2020. 06. 04. 12:34
Rétvári Bence
Rétvári Bence a tankönyvellátó háózat munkáját méltatta Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence államtitkár, Vác város országgyűlési képviselője Facebookon közzétett videójában arról beszél, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva Vácon több városi alkalmazott fizetését száz százalékkal, nulla forintra csökkentették. Az államtitkár szerint ez jogsértő és embertelen lépés volt, mivel elsősorban kis fizetésű, kiszolgáltatott embereket érintett, akik még saját jogaik érdekében is félnek fellépni.

Az államtitkár az ügyben a munkaügyi hatósághoz fordult, a vizsgálat pedig megállapította, hogy a váci vásorvezetés jogsértő módon vette el az emberek fizetését, ezért az alapbért visszamenőlegesen is, mindenki számára ki kell fizetni, legkésőbb július 3-ig. Az államtitkár abban bízik, hogy ezzel a döntéssel jó pár váci család megélhetése újra biztosítottá válik.

– Amit a baloldal az emberektől elvett, azt a jobboldal visszaszerezte – szögezte le az államtitkár.

Rétvári Bence hozzátette: egyetlen magyar sincs egyedül – a választókerület minden polgára számíthat rá.

Az ügy előzménye, hogy miközben Matkovich Ilona, Vác város októberben megválasztott balliberális polgármestere a városháza nagy ívű felújításába kezdett – utóbb az is kiderült, hogy jogsértő módon, engedély nélkül –, a koronavírus-járványra hivatkozva tömeges, százszázalékos bércsökkentéssel sújtotta az önkormányzati intézmények dolgozóit. Vác hétmilliárd forintos költségvetésében ezeknek az embereknek a bére benne volt és van, munkájukra pedig a járvány előtt is és utána is szükség van. Vagyis semmi nem indokolta elbocsátásukat vagy a teljes fizetésük elvételét. A polgármester asszony emellett a képviselő-testület bevonása nélkül úgy módosította a városi költségvetést, hogy a változtatott büdzsét még csak közzé sem tette, ezért a Pest Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívást intézett felé.

A váciak tehetetlenek Matkovich Ilona döntéseivel szemben, Rétvári Bence a város országgyűlési képviselőjeként azonban mindent elkövet azért, hogy a váci lakosságnak minél kevésbé kelljen elszenvednie a polgármester asszony és a mögötte álló szivárványkoalíció önhatalmú intézkedéseit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.