Újabb sport- és családbarát fejlesztések a Városligetben

Több sportpálya, egy kétkilométeres, kivilágított futókör, újabb kutyás élménypark, valamint egy különleges terepjátszótér is elkészül idén nyár végéig a Városliget parkfejlesztésének második ütemében. A Liget Budapest projekt keretében elkészül a hangulatos városligeti promenád Ajtósi Dürer sor és Damjanich utca közötti szakasza, továbbá megújul a Kis botanikus kert is a parkban.

2020. 06. 11. 7:47
null
A városligeti rózsakert is népszerű szabadidős célpont Fotó: MTI/Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őszre a Városliget százhektáros parkját érintő kert- és tájépítészeti felújítás második üteme is lezárul – tudta meg a Magyar Nemzet Gyorgyevics Benedektől. A Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a fővárosi önkormányzat által elrendelt változtatási tilalom megszűnésével mintegy 93 000 négyzetméter zöldfelület megújítása, benne kétszáz lombos fa ültetése elől is elhárult az akadály.

Gyorgyevics Benedek beszámolója szerint a tavaly átadott városligeti Nagyjátszótér szomszédságában kialakított, mintegy 17 000 négyzetméteres terepjátszótér domborzati adottságaival, egyedi, organikus formavilágú játékterekkel, rollerezésre, görkorcsolyázásra, szaladgálásra tervezett izgalmas pályákkal várja a nagyobb gyerekeket. A nyár végére elkészülő terepjátszótéren gördeszkapálya, rolleresek és BMX-esek számára tervezett „pumptrack” pálya, valamint mászófalak kínálnak kalandokat. Az európai és magyar szabványoknak megfelelő játékok alatti és körüli területet eséscsillapító gumifelülettel burkolták. A vezérigazgató hozzátette: teljesen rehabilitálják a növényzetet, 58 lombos fát, valamint több ezer cserjét és évelőt ültetnek el.

Azt is elmondta, hogy a parkfejlesztés második ütemében egy újabb, félhektáros tematikus kutyás élményparkot alakítanak ki az Ajtósi Dürer sor és a Stefánia út kereszteződéséhez közel. A területet biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy elkülönített részt kapnak a kis- és a nagytestű kutyák. A kutyás parkrészben hat új lombos fát ültetnek el, és több mint 10 000 cserjét és évelőt telepítenek. Gyorgyevics Benedek megjegyezte, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a kutyasétáltatás lehetősége. A vezérigazgató kiemelte, hogy a 2018 tavaszán átadott első kutyás élménypark rendkívül népszerű, a látogatottsága már meghaladta a négyszázezer főt.

Az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út szomszédságában lévő sportpályák is teljesen megújulnak, a 18 000 négyzetméteres sportcentrumban két foglalható, kivilágított és három ingyenesen használható, multifunkcionális pálya, valamint modern öltözők épülnek. A ligeti hagyományoknak adózva, asztalitenisz- és sakkasztalok is helyet kapnak a területen, de számos kültéri fitneszeszközt, és két Teqball-asztalt is elhelyeznek a centrumban. Az új sportközpontban 58 lombos fát, illetve több ezer cserjét és évelőt ültetnek el. A nyitás a nyár második felében várható. A két kilométer hosszúságú, rekortán borítású, kivilágított futókört pedig az ősszel vehetik birtokba a sportolók.

Gyorgyevics Benedek kiemelte azt is, hogy a Liget Budapest projektnek köszönhetően visszanyeri régi fényét a Kis botanikus kert. A megújuló kertbe több mint 35 000 darab, mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültetnek el, melyeket idén ősszel már megcsodálhatnak a látogatók.

A Városliget Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról is, hogy az Ötvenhatosok terén lévő, egykori betonfelületű parkoló helyén épülő mélygarázs felett egy promenádot alakítanak ki mintegy két hektár területen, melynek hatvan százaléka zöldfelület lesz. A sétány középvonalában köztéri világítótestek, ülőbútor-kombinációk és fákkal, cserjékkel beültetett zöldkazetták lesznek. Az elegáns sétatér és a park határán hatszáz négyzetméteres, ülőbútorokkal kialakított pihenőtér, és egy nyolcvan négyzetméteres díszmedence várja majd a látogatókat. A promenádot év végén vehetik birtokba a parkhasználók és a környékbeliek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.