Fizetések kerültek veszélybe a polgármester bosszúja miatt

Még feljelentést sem tett, de már börtönben látná a leváltott cégvezetőt Baranyi Krisztina. A városvezető tisztogatási akciójának legújabb áldozata Sebők Endre, akit egy koncepciózusan elkészített átvilágítás eredményeként váltottak le a kerület szociális közfoglalkoztató cégének éléről.

Veres László István
2020. 07. 09. 19:59
MÁRKI-ZAY Péter; PIKÓ András; BARANYI Krisztina; FÜLÖP Zsolt
Budapest, 2019. december 9. Pikó András, a VIII. kerület, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely, Baranyi Krisztina, a IX. kerület és Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere (b-j) a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Darabra tudom, hogy kik azok a fideszes cégvezetők, akiktől meg kell szabadulni” – közölte röviddel az önkormányzati választás után Budapest IX. kerületének októberben megválasztott polgármestere. Az őt hatalomba segítő baloldali pártok és szervezetek által is egyre kevésbé vállalható városvezető tisztogatási akciójának legújabb áldozata Sebők Endre, akit egy koncepciózusan elkészített átvilágítás eredményeként váltottak le a kerület szociális közfoglalkoztató cégének éléről. „Azt gondolom, hogy önt az állásából fel kell menteni. Ez az önkormányzatnak pénzébe fog kerülni, ennek a nagyságrendje engem nem befolyásol. Ha kétszázmilliót kéne kifizetni, akkor is azonnali hatállyal felmenteném” – mondta a testületi ülésen Baranyi Krisztina a menesztett igazgatónak, akinek szerinte „már most börtönben lenne a helye”, pedig még feljelentés sem történt az állítólagos visszaélések ügyében. A polgármester kijelentése nemcsak a fideszes képviselőket háborította fel, hanem Deutsch László, a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület képviselője is nemtetszésének adott hangot, amiért „Baranyi Krisztina gyűlölködik, hangulatot kelt, eljátssza az ügyészt, majd bíróként szerepel”.

A képviselő-testület ülésén Sebők Endre, aki 18 éve dolgozott a cégnél, melynek 2011 óta volt az igazgatója, elmondta: az átvilágítást végző cég a vizsgálat során meg sem jelent a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. (FESZOFE) telephelyén, a már márciusban elkészült átvilágítási anyagot pedig csak hosszas könyörgés után, hónapokkal később kapták kézhez. Hozzátette, az átvilágítás kizárólag a hibák keresésről szólt, pedig az előző években több ezer fedél nélküli embernek tudtak munkát biztosítani, amelyre 1,1 milliárd forint pályázati pénzt nyertek a Belügyminisztériumtól, miközben több mint félmilliárd forinttal növelték a vállalat – és így Ferencváros – vagyonát. Sebők megemlítette azt is, hogy esetükben aligha lehet felelőtlen gazdálkodásról beszélni, hiszen a tavalyi évet nyolcvankilencmilliós plusszal zárták, szemben a két másik önkormányzati céggel, amelyek beszámolóját a polgármester még a rendkívüli jogrend ideje alatt, egy személyben fogadta el, pedig mindkettő mérlege negatív eredménnyel zárult.

– Ép ésszel felfoghatatlan, miként tehetett javaslatot olyan felelőtlen döntés meghozatalára Baranyi Krisztina polgármester, hogy a ferencvárosi önkormányzat egyik gazdasági társasága dolgozóinak fizetése veszélybe kerüljön. Éppen azoké, akik a koronavírus okozta veszélyhelyzet idején a frontvonalban dolgoztak a kerületi lakosokért – olvasható a Fidesz ferencvárosi szervezetének közleményében. Hozzáteszik: a múlt heti képviselő-testületi ülésen Baranyi Krisztina – feltehetően személyes bosszú inspirálta – kezdeményezésére a FESZOFE vezetőjét azonnali hatállyal leváltották, így ma nincs vezetője a cégnek. A baloldali polgármester ugyanis nem tett javaslatot új vezető személyére, ezért a FESZOFE működése a törvényesség szélére sodródott, és kétséges az is, hogy a szociális foglalkoztató munkatársai – megváltozott munkaképességű és hajléktalan dolgozók – időben hozzájuthatnak-e járandóságukhoz.

– Felszólítjuk Baranyi Krisztinát, hogy haladéktalanul intézkedjen, hogy a dolgozók a szokásos időben megkapják fizetésüket! Munkáját pedig végezze törvényesen, azt ne a bosszú inspirálja, hiszen ezzel emberek mindennapi megélhetését sodorja veszélybe! – zárul a közlemény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.