Folyamatosan bővítik a bölcsődei férőhelyeket

Annyi bölcsődei férőhelyet teremtenek az országban családvédelmi akcióterv részeként, amennyire szükség van, hogy minden gyerek járhasson bölcsődébe – jelezte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Csekő Imre
2020. 07. 01. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jó látni, hogy a bölcsődék ismét tele vannak élettel és az udvaron játszó gyerekekkel a járvány után – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, miután átadta a cinkotai Napsugár Bölcsőde új részlegét. A bővítésnek köszönhetően ezentúl kiemelt figyelmet szentelhetnek a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztésének az intézményben. A beruházás révén négy új csoport indulhat, 56 új férőhelyet és 12 új munkahelyet teremtettek a bölcsődében.

Az államtitkár kifejtette, hogy míg 2010-ben 32 ezer bölcsődei férőhely volt hazánkban, addig mára több mint 52 ezer, ami hatvanszázalékos emelkedést jelent. A már zajló fejlesztések megvalósulása révén pedig 740 településen lesz bölcsőde, szemben a 2010. évi 326-tal. A 2022-ig tervezett bővítések befejezésekor pedig már 1100 olyan település lesz, ahol van bölcsőde, ami négyszerese a 2010-es számnak. Mivel egyre többen vállalnak gyermeket és egyre több anya dolgozik, ezért nő az igény a férőhelyekre, mondta a politikus.

Korábban ráfizetéses volt a bölcsődék fenntartása, de mára jelentősen emelkedett az állami támogatás – hangsúlyozta Novák Katalin, kiemelve, hogy 2010-ben 11 milliárd forint jutott erre, most 40 milliárd forint a támogatás évente. A bölcsődei dolgozók bére is jelentősen emelkedett – ismertette az államtitkár, kifejtve, hogy a fizetések átlagosan két és félszeresére – 137 ezerről 350 ezer forintra – nőttek az elmúlt tíz évben. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy 70 ezerre fog nőni a férőhelyek száma 2022-re, és bejelentette, hogy a munkahelyi bölcsődék finanszírozását is megemelik jövőre, hogy az azonos legyen a többi intézményével. A családi bölcsődék támogatását pedig 758 ezer forintra emelkedik, valamint tízszázalékos pótlékot kapnak a pedagógus munkakörben dolgozó bölcsődei alkalmazottak – ismertette a további intézkedéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.