Hatósági állásfoglalás az adatok kezelésének szabályairól

Közleményt jelentetett meg annak kapcsán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), hogy többen azt kérték, a nemzeti konzultáció kérdőíveit ne a kormánynak küldjék meg.

Forrás: MTI OS2020. 07. 14. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAIH a sajtóból értesült arról, hogy az interneten több személy különböző weboldalakon és bejegyzésekben arra szólítja fel az érintetteket, hogy a nemzeti konzultáció kérdőíveit ne a kormány részére, hanem egy harmadik személynek küldjék el postán, illetve adják át személyesen. A NAIH nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy fő szabály szerint a személyes adatok kezelésére a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679/EU-rendelet (a továbbiakban: általános adatvédelmi rendelet) rendelkezéseit kötelező alkalmazni. A nemzeti konzultáció kérdőívein kizárólag az eredeti adatkezelési cél szerepel az eredeti adatkezelő feltüntetésével. Más célból történő felhasználás esetén a más célra felhasználó köteles az általános adatvédelmi rendelet rendelkezéseit betartani.

Amennyiben a nemzeti konzultáció kérdőívein – vagy az azok megküldésére szolgáló borítékokon – nevek, címek, egyéb személyes adatok találhatók vagy azokat azonosításra alkalmas adatokkal együtt gyűjtik be, akkor fennáll a veszélye annak, hogy ezen adatokat az adatvédelmi követelmények érvényesülése nélkül szimpatizánsi adatbázis építésére használják fel. Különösen felmerül ennek az eshetősége akkor, ha a fenti felhívás mellett nem található arra vonatkozó tájékoztatás, hogy pontosan mely adatkezelők mely adatokat, mely célokból, mely jogalappal és meddig kezelnének, és milyen módon lehet adott esetben az érintetti jogokat érvényesíteni vagy milyen módon lehet azokat úgy beküldeni, hogy azok anonimak maradjanak. A fenti tájékoztatás hiányában, illetve nem kellően konkrét vagy a meghirdetettől eltérő célokból végzett adatgyűjtés esetén a személyes adatok kezelése sérti az általános adatvédelmi rendelet rendelkezéseit.

Amennyiben a nemzeti konzultáció kérdőíveit harmadik személy az érintettek hozzájárulása nélkül a postaládákból kiveszi és összegyűjti, az akkor is jogellenes adatkezelésnek minősül, ha a címzésadatokat utólag megsemmisítik. Ez adott esetben más hatóság hatáskörébe tartozó tényállást is megvalósíthat – írta közleményében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.