Lebuktatták az adónyomozók a milliárdos „házibulit”

Színlelt szerződésekkel adta-vette a házakat egy bűnbanda, milliárdos hasznot termelve a befizetetlen adóból.

Forrás: NAV2020. 07. 24. 16:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiterjedt, ingatlanok „hasznosításával” foglalkozó dunántúli bűnszervezetet számoltak fel július 23-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. A bűnbanda tagjai egymás közt adták el és vették meg az ingatlanokat, hamis szerződésekkel, olykor mások nevét, adatait is hamisan felhasználva. Az akcióban a hatalmas vagyonnal rendelkező csoporttól másfél milliárd forint értékben sikerült ingatlanokat zárolni, készpénzt és luxusautókat foglalni.

A gyanú szerint a bűnszervezet több külföldön bejegyzett céggel is kapcsolatban álló vállalkozókból állt össze. Direkt bonyolult kapcsolattrendszert építettek ki a cégek között, hogy az ellenőrzéseken ne tűnjön fel a csalás, hiszen a céghálózatot eleve a költségvetés megkárosítására, az adófizetés kikerülésére hozták létre.

Saját, belső köreiken belül, színlelt szerződésekkel adták-vették az ingatlanokat jóval a piaci ár alatt, eltitkolták, illetve hamis költségszámlákkal csökkentették a lakások, üzletek, garázsok, illetve két munkásszálló-bérbeadásból származó óriási bevételeiket is. Az általuk csak „házibulinak ” nevezett trükközés rendkívül sok pénzt hozott, nem volt olyan, amit ne engedhettek volna meg maguknak, volt, akinek családi villájában szállodai méretű medence, sportpálya is volt. A bűnszervezet luxuskörülmények között élő vezetőitől tízmilliós festményeket, motorcsónakokat és vitorlás hajót, nagy értékű autókat is lefoglaltak, bankszámlákat, családi házakat, nyaralókat sikerült zár alá venni, összesen másfél milliárd forint értékben.

Az ingatlanos bűnbanda felszámolására szervezett akcióban a NAV nyomozói, a Merkur bevetési egység, valamint számítástechnikai és könyvvizsgáló-szakértők és járőrök támogatásával csaknem 50 helyszínen kutattak egyszerre, több tanút és gyanúsítottat is kihallgattak. A nyomozás bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. A szervezet vezetői – ha bűnösségük bebizonyosodik – 16 évet is kaphatnak, egyelőre szabadlábon védekezhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.