Már több mint egymillióan töltötték ki a nemzeti konzultációt

Már több mint egymillióan vettek részt a nemzeti konzultációban – jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba elmondta: a kérdőívek által a kormány világos képet kap arról, melyek a magyarok által leginkább támogatott intézkedések, a leghatékonyabbak ugyanis azok, amelyeket a társadalom is támogat. Hangsúlyozta: törvénytelen, ha valaki megakadályozza, hogy a kérdőív eljusson az állampolgárhoz, ahogy az is, ha valaki jogi felhatalmazás nélkül, személyes adatokkal gyűjti azokat.

2020. 07. 28. 12:34
DMTR Csaba
Budapest, 2020. július 28. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a nemzeti konzultációról tartott sajtótájékoztatóján az Igazságügyi Minisztériumban 2020. július 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dömötör Csaba közölte: eddig 1 millió 96 ezren töltötték ki a kérdőívet, amely bizonyítja, hogy a kérdések minden családot érintenek, ezért a magyarok szívesen el is mondják a véleményüket. A kérdőíven a koronavírus egészségügyi, gazdasági és nemzetközi összefüggéseiről is állást lehet foglalni – emlékeztetett a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Többek között arról mondhatják el az emberek véleményüket, hogy szükség van-e a hazai gyártókapacitások megerősítésére, egy állandó hazai járványügyi figyelőszolgálatra, vagy a bankok és a multinacionális cégek közös teherviselésére.

Nem múlt el a veszély

A korlátozó intézkedésekről több válasz is megjelölhető, így a kormány világos képet kap arról, melyek a magyarok által leginkább támogatott intézkedések, a leghatékonyabbak ugyanis azok, amelyeket a társadalom is támogat – hangsúlyozta.

Dömötör Csaba elmondta azt is, hogy a fenyegetést ezután is komolyan kell venni, hiszen a világban már 16,5 millió embernél mutatták ki az új típusú koronavírus jelenlétét és 650 ezren hunytak el.

Ausztria a napokban szigorított a beutazási szabályokon, Ukrajnában csak tegnap nyolcszáz új megbetegedést regisztráltak, Romániában pedig 46 ezer fertőzöttről számoltak be. Az államtitkár szerint a konzultáció lehetőség arra, hogy megerősítse azt a széleskörű párbeszédet, amely az elmúlt hónapokban az állampolgárok és a kormányzat között létrejött, egyúttal jó támasz lehet a jövőbeli döntésekhez, megerősítheti a kormányzat politikáját.

Nem történt feljelentés

A konzultációs ívek leadási határideje jelenleg augusztus 15., a Magyar Nemzet arról érdeklődött az államtitkártól, tervezi-e a kormány bármilyen okból, akár az online, akár a papíralapú kérdőívek leadási határidejének meghosszabbítását.

Dömötör Csaba elmondta: volt már rá korábban példa, hogy módosították a leadási határidőt, ez abban az esetben történhet meg újra, amennyiben azt tapasztalják, hogy a határidő környékén hirtelen tömegesen szeretnék az emberek még leadni a kitöltött konzultációs íveket.

Azt is megkérdeztük, történt-e már feljelentés az ellenzéki pártok és aktivistáik akcióit illetően, hiszen a Momentum aktivistái kitöltött íveket gyűjtöttek össze és dobták utcai szemetesekbe, de Hadházy Ákos és Szél Bernadett is a kérdőívek begyűjtésébe fogott.

Tudomása szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda még nem tett feljelentést konzultációs kérdőívek begyűjtése okán. Közölte ugyanakkor: ha törvénytelenséget tapasztalnak, megteszik a megfelelő lépéseket. Hangsúlyozta: törvénytelen, ha valaki megakadályozza, hogy a kérdőív eljusson az állampolgárhoz, ahogy az is, ha valaki jogi felhatalmazás nélkül, személyes adatokkal gyűjti azokat. Az államtitkár hozzátette: tapasztalata szerint a hasonló akciókkal az ellenzék jellemzően csupán azt szokta elérni, hogy még többen akarják elmondani véleményüket és adják le az íveket.

Fő az emberek megélhetése

Dömötör Csaba megerősítette: a kormány szerdai ülésén napirendre veszi a vírussal kapcsolatos korlátozások kérdését. Közölte azt is, a kabinet dolgozik egy programon a zenésztársadalom megsegítése érekében, ehhez már több előadóművész és csoport küldött javaslatot. A politikus kérdést kapott Szarvas Koppány Bendegúz momentumos politikus kijelentéséről, aki szerint a véres tüntetés is alternatíva lehet. Az államtitkár szerint mindez a mondandó hiányára utal, arra, hogy nem látszik, mi a baloldal alternatív programja. Hozzátette: a magyarok nem vevők az erőszak-politizálásra.

Gulyás Balázs publicistának a Fidesz szavazóit minősítő kijelentésére reagálva Dömötör Csaba elmondta: ezt az osztályharcos felfogást már a kommunizmusban is látni lehetett, amikor egyes társadalmi csoportokat, generációkat próbáltak egymásnak uszítani. „Mi a generációk együttműködésében hiszünk” – szögezte le.

A Mátrai Erőmű bekerülési költségét firtató kérdésre azt felelte: a kormány legfontosabb szempontja az volt, hogy biztosítsa az érintett mintegy tízezer ember munkáját. A vételár alapja egy független nemzetközi tanácsadó cég által végzett vállalatértékelés volt. Hozzátette: a szaktárca hamarosan részletes tájékoztatást ad a projektről.

Az Európai Bizottság hétfői sajtótájékoztatójára a magyar médiát érintően úgy reagált: a kormány bármilyen párbeszédet vállal, ha az a tényeken alapul és nem a lejárató kampány része. Az index.hu ügyét nem kívánta kommentálni az államtitkár, mindössze megjegyezte: bővebb tájékoztatást az ügyben Gyurcsány Ferenc pártja adhat, miután az elbocsátott főszerkesztő Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselővel egyeztetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.