időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Megkezdődött a kártérítések kifizetése Gyöngyöspatán + videó

Forrás: MTI
2020.07.24. 15:50
Megkezdődött a kártérítések kifizetése Gyöngyöspatán + videó

– Péntek reggel minden jogosultnak átutalták a számára megítélt kártérítés felét, az összeg hiányzó részét egy hónapon belül ugyancsak megkapják – jelentette be Horváth László miniszterelnöki megbízott a helyi szegregációs iskolaügyben tartott pénteki sajtótájékoztatón Gyöngyöspatán.

Ezzel lezárult egy fejezet, újabb pedig nem lesz – fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint a leckét megtanulták, a tanulságokat levonták, a tanulópénzt megfizetik.

Ugyanakkor leszögezte: ami Gyöngyöspatán megtörtént, az csak egyszer fordulhatott elő, és a jövőben sehol nem történhet meg Magyarországon. A közelmúltban a parlament nagy többsége által támogatott törvénymódosítás szerint ugyanis a továbbiakban hasonló perekben a bíróságok pénzbeli kártérítést nem ítélhetnek meg – emlékeztetett. Amennyiben bárkit hátrány ér a tanulás során, azt oktatással és képzéssel kell majd orvosolni, „több pénzszerző szegregációs perre nem lesz lehetőség” – húzta alá Horváth László.

Egyúttal jelezte, aki tanulni és dolgozni akar, azt a kormány támogatja, de aki iskolakerüléssel vagy erőszakkal próbál pénzhez jutni, annak határozottan útját állja.

Horváth László felidézte: az iskolaperrel kapcsolatban többször elmondták, hogy a kormány álláspontja alapján az ügyben született bírósági ítélet igazságtalan, túlzó, egyoldalú, és felrúgja a társadalmi békét. Azt is jelezték és tényekkel támasztották alá, hogy a procedúra mögött „politikai indíttatású pénzszerző akció áll, hiszen egy olyan alapítvány tervezte, szervezte és valósította meg azt, amelynek legfőbb támogatója Soros György”.

Ebben a jogi eljárásban a szegregáció csak ürügy volt, a cigány tanulók és családjaik pedig eszközök, az igazi cél a konfliktusgerjesztés és ezen keresztül Magyarország, valamint a kormány lejáratása – mutatott rá.

A miniszterelnöki megbízott kitért arra is, hogy az eljárás során javasolták: a megítélt százmillió forintos kártérítést készpénz helyett természetben – oktatásban, képzésben – lehessen megtéríteni. Ez a megoldás hosszú távon nagyobb jót hozott volna az érintetteknek és a béke megőrzését is segítette volna, a felvetés azonban nem talált meghallgatásra sem a bíróságnál, sem az érintetteket képviselő alapítványnál – jegyezte meg.

Horváth László hangsúlyozta: jogállami keretek között a jogerős bírósági döntés kötelező, azt végre kell hajtani akkor is, ha nyilvánvaló, hogy Gyöngyöspata a rá kirótt kártérítési kötelezettséget nem tudja teljesíteni, a település egészét csődközeli helyzetbe sodorná. A Heves megyei város ebből a harapófogóból kiutat keresve, a kormánytól kért és kapott segítséget, amely lehetővé teszi a megítélt összegek kifizetését – zárta szavait.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.