Müller Cecília: Sikerült megfékezni a mezőkövesdi járványt

Egy megbetegedésből is kialakulhat gócpont, ezért kell maszkot viselni és tartani a távolságot.

Csekő Imre
2020. 07. 31. 14:41
null
20200727 Székesfehérvár Festékbolt: felhívás a maszkviselésre a koronavírus-járvány miatt. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap Fotó: Fehér Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeres kontaktkutatás révén megfékezték a koronavírus terjedését, és felderítették a Mezőkövesden kialakult gócpont hátterét – mondta újságíróknak péntek délelőtt Müller Cecília egy Budapesten tartott tájékoztatás keretében. Az országos tiszti főorvos ismertette a mezőkövesdi kontaktuskutatás folyamatát, amely alátámasztja a továbbra is érvényben lévő óvintézkedések, a maszkviselés és a szociális távolság megtartásának fontosságát.

A Mezőkövesden kialakult gócpont oka egy iskolai dolgozó megbetegedése volt, aki, noha tünetei voltak, két értekezleten is részt vett a munkahelyén, amelyek egyikén átadta a betegséget egy kollégájának, akinél koronavírusteszttel már kimutatták a fertőzést. Ekkor kezdődött meg a kapcsolatok felkutatása, amelynek során kiderült, az első betegnek 31 munkahelyi kontaktja volt, akik közül nyolcan elkapták a fertőzést. Közülük négyen – még tünetmentesen – részt vettek olyan eseményeken, ahol többen is voltak összezárva. Az énekkarban és egy napközis táborban szerencsére senki nem kapta el a fertőzést, két beteg viszont buszos kirándulásra ment, ahol – feltehetőleg a szűk légtérben való összezártság miatt – további hét embert megfertőztek.

A hatóságok a kutatás során összesen 334 kontaktszemélyt vizsgáltak meg, és 43 olyan pozitív esetet találtak, akiknek a megbetegedése az első mezőkövesdi fertőzöttre vezethető vissza. Közülük öten kerültek kórházba, de azóta javult az állapotuk, és szerencsére senki sem vesztette életét.

A kutatás során a hatóságoknak 29 településre kellett ellátogatniuk három megyében, mindez 47 millió forintot emésztett föl.

Müller Cecília hangsúlyozta, a mezőkövesdi eset is bizonyítja, hogy az alapvető óvatosságnak és a még érvényben lévő intézkedések megtartásának mekkora jelentősége van. Kiemelte, a legfontosabb, hogy senki, aki tüneteket mutat, ne menjen a munkahelyére vagy egyéb közösségbe.

A maszk megfelelő – szájat és arcot is takaró – használata az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön továbbra is szükségszerű és kötelező. Általánosságban pedig a zsúfolt helyek elkerülésére szólított föl az országos tiszti főorvos, és hangsúlyozta, mindig tartsunk megfelelő távolságot.

Müller Cecília a gyakori alapos kézmosás és alkoholos kézfertőtlenítés fontosságára ismételten felhívta a figyelmet, valamint kiemelte, hogy az ötszáz fő feletti zenés-táncos rendezvények megrendezésének tilalmát továbbra is szükséges fenntartani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.