Októberig járják majd az országot a szűrőbuszok

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel együttműködésben tavaly indította el a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű programot, amellyel minden kiválasztott településen egységesen biztosítják az általános állapotfelmérésen, kardiológiai, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és szemészeti szűrővizsgálaton való részvételt, illetve a vastagbélszűrési egységcsomagot. A projekt 2020-ban is folytatódik, július 15-én és 16-án a Pest megyei Tatárszentgyörgyön állomásozik négy szűrőbusz, illetve egy kormányablakbusz, amelyek október közepéig járják az országot.

Veres László István
2020. 07. 16. 5:50
null
EKG-t csinálnak és vizsgálják az érszűkület meglétét is Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez a komplex szűrési program abban különbözik az egyéb szűrőprogramoktól, hogy mi együtt végzünk vizsgálatokat az adott megye egészségügyi szolgáltatójával, amely ha szükséges, berendeli magához további vizsgálatokra, illetve kezelésekre a pácienst. Az egyéb szűrőkampányok ezt nem biztosítják: ott, ha kiszűrnek valamely problémát, azzal az érintett vagy elmegy a háziorvosához, vagy nem – érvelt a projekt hasznossága mellett a helyettes országos tiszti főorvos, aki tegnap maga is jelen volt Tatárszentgyörgyön.

Surján Orsolya a Magyar Nemzetnek arról is beszélt: azért fókuszálnak éppen ezekre a vizsgálatokra a kormányhatározatban nevesített 37 felzárkózó településen, mert a magyar lakosságra a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések a legjellemzőbbek. A konkrét vizsgálatokról szólva közölte: valamennyi résztvevőnek a koleszterin- és vércukorszintmérésen felül EKG-t csinálnak, továbbá vizsgálják a perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület meglétét is.

Akiket pedig ezeken az alapvizsgálatokon kiemelnek, azoknak akár szívultrahangot is végeznek a helyszínen tevékenykedő kardiológus és neurológus szakemberek, de nőgyógyászati vizsgálat, illetve méhnyakrákszűrés is elérhető. – Az a célunk, hogy ez egy hosszú távú program legyen, és szeretnénk majd visszatérni azokra a településekre, ahol korábban már jártunk. Ez azért fontos, mert a rögzített betegadatok alapján követhetjük, hogy történt-e bármiféle változás a páciens állapotában a két-három évvel korábbi vizsgálat óta – közölte Surján Orsolya.

EKG-t csinálnak és vizsgálják az érszűkület meglétét is
Fotó: Havran Zoltán

Hozzáfűzte: azért is szerencsés, hogy kormányablakbusz is jelen van, mert a résztvevők itt regisztrálni tudnak az ügyfélkapun, így meg tudják tekinteni az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe feltöltött vizsgálati adataikat. A szakember arról is tájékoztatott, hogy ez az idei vizsgálatsorozat harmadik hete, és eddig minden héten volt olyan állomás, ahol mentőt kellett hívniuk valakihez.

– A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elsősorban gyermekszemészeti szűrést végez a kitelepüléseken, ha súlyosabb problémát észlelünk, akkor Budapesten, a szemészeti klinikán folytatjuk tovább a kezelést – informálta a Magyar Nemzetet Nagy Ferenc, a szervezet egészségügyi területért felelős szakmai vezetője. Közölte azt is, hogy a gyermek a kész szemüveget térítésmentesen, néhány héten belül kézhez kaphatja, pontosabban átveheti az ország minden településén működő Máltai jelenlétponton.

– A szemüveg azért is fontos, mert gyermekkorban gyakran nem tudatosul, hogy rosszul látnak, inkább azt veszik észre, hogy rossz a közérzetük, sokszor fáj a fejük, nem tudnak figyelni és haladni az osztálytársakkal, ezért nehezen illeszkednek be a közösségbe. Ezért az ő esetükben a szemüveg nemcsak megoldás egy egészségügyi problémára, hanem szocializációs segítség is – mondat el a szakember, hozzátéve: sokszor azzal is meg kell birkózniuk, hogy rábeszéljék a gyerekeket a szemüvegre, mert ebben a korban „ciki ilyet hordani”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.