Ősszel jön a Fenyő-gyilkosság miatti per ügydöntő része

Tasnádi Péter és Portik Tamás szerepét tisztázni, a bizonyítékként szereplő hanganyagokat pedig elemezni kell.

2020. 07. 02. 18:50
null
Gyárfás Tamás médiavállalkozó pere Fenyő János megölése ügyében Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatta ma a vádlotti védekezését Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszéken. A vádlott kedden a 14 szerkezeti egységre tagolt vádirat a 2., a 3. és a 4. szerkezeti egységbe foglalt vádpontokra – a bíró, az ügyész és a védelem kérdései­re válaszolva – adta elő az okiratokkal bizonyított álláspontját, a vádak cáfolatát. Védőjétől, Zamecsnik Pétertől tudjuk: ma egészen a 11. szerkezeti egységig jutottak el. Gyárfás következetesen tagadja a terhére rótt bűncselekményt, és minden egyes pontot cáfolni kívánt okiratokkal is.

A PestiSrácok tudósítása szerint az úszószövetség volt elnöke továbbra is határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne Fenyő János 1998. február 11-én történt kivégzéséhez és szerinte ezt az ügyben beszerzett hangfelvételek is bizonyítják. Ennek alátámasztására egy rövid párbeszédet is lejátszottak a Portik Tamás és közte zajló beszélgetésekből. Ezen Gyárfás azt mondta azt őt faggató Portiknak, hogy „csomó pénzt” fizetett „egy palinak”, ám még így is tartozik neki tízmillióval. Az exúszóelnök szerint a leiratból nem teljesen, ám a hangfelvételből egyértelműen kiderül, ő csupán ironizálva válaszolt a maffiózó provokációjára.

A tudósítás szerint a Nap TV volt tulajdonosa a csütörtöki tárgyaláson is azt hangoztatta, hogy nem állt bizalmi kapcsolatban a maffiózóval, mivel félt tőle. Gyárfás ezzel összefüggésben felidézett egy látogatást abban a házban, amit Portik tőle bérelt az 1990-es évek közepén. Portik a házat gyakorlatilag egy erőddé alakította át, amit Gyárfás emlékei szerint több biztonsági őr és elektromos kerítés is védett. A bíróság ugyanakkor emlékeztette a volt médiamágnást: van arra adat, hogy az ominózus látogatást követően is kapcsolatban állt Portikkal, amire a volt médiavállalkozó azt hangsúlyozta: úgy látta bölcsnek, ha nem néz levegőnek egy ilyen veszélyes embert.

Portik szerepére ősszel is visszatér majd a bíróság és visszatér a vádlott is, hiszen a vádiratban is külön szerkezeti egységként taglalja a vádhatóság a hírhedt olajozó cég, az Energol Rt. egykori igazgatójának szerepét Fenyő János meggyilkolásában.

Gyárfás Tamásnak előre kitervelten elkövetett emberölés miatt áll felbujtóként a bíróság előtt. A vád lényege szerint előbb Tasnádi Pétert bízta meg üzleti ellenfele megöletésével, Tasnádi tanúvallomása szerint ezt el is vállalta, több millió forintot fel is vett érte részletekben, de nem hajtotta végre a megbízást. Ezért később Gyárfás Portik Tamást bujtotta fel Fenyő János megg­yilkoltatására. Portik a szlovák bérgyilkossal, Jozef Roháccsal el is végeztette a feladatot. Rohác ezért és a négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásért kapott jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetést.

Póta Péter bíró szeptember 1-jére napolta el az ügy tárgyalását, amikor is a vádirat ügydöntőnek számító részei következnek. Így Tasnádi Péter és Portik Tamás szerepének a tisztázása, valamint a Gyárfás és Portik között éveken át zajló, Portik által titokban rögzített hanganyagok elemzése, az elhangzottak tisztázása.

Gyárfás Tamás a per elején négy napig tett vádlotti vallomásában Tasnádi elmeállapotát is megpróbálta kétségbe vonni egy korábbi elmeorvosi vizsgálati eredményre utalva. Tasnádi maga egy tévészereplése alkalmával arról beszélt, hogy biztos benne, nem Gyárfás ölette meg Fenyőt.

Portik Tamás, aki szintén vádlottja a jelenleg zajló pernek – perújítás keretében egyesítették ügyét Gyárfás Tamás büntetőügyéhez –, az első tárgyalási napon tagadta, hogy bárkinek a megbízásából ő ölette volna meg Fenyő Jánost.

A már említett hanganyagok különösen izgalmasnak ígérkeznek. Több olyan is van köztük, amelyen Portik időnként homályosan, időnként egyértelműbben, de utal a Fenyő-gyilkosságra, és próbálja rávenni Gyárfást, hogy mondja ki, az ő megbízásából történt a gyilkosság. Gyárfás azonban soha nem mondja ki, amit Portik szeretne, nincs a felvételek között olyan, amin elhangzik a megbízás, de még csak beismerés sincs Gyárfás részéről, sőt többször visszautasítja magát a kérdést is.

GYÁRFÁS ÁLLÍTJA, CSAK IRONIZÁLT, AMIKOR AZT MONDTA, EGY ZSÁK PÉNZT FIZETETT

A védelem indítványára kérésére a tárgyaláson lejátszottak néhány mondatot abból a hangfelvételből, amit Portik vett fel kettejük beszélgetéséből még a 2000-es évek közepén. Ebből a rövid párbeszédből kiolvasható, hogy Gyárfás „egy csomó” pénzt fizetett a Fenyő-üggyel összefüggésben ”egy palinak”, akinek még tízmillióval tartozik. Portik erre kijelentette, hogy már nem tartozik, mert beszélt az illetővel, aki szerint kifizette, majd hozzátette, meglepte, hogy Gyárfás „ilyen eszközökhöz” folyamodott.

Portik: Az én verzióm szerint meg sétáltunk az utcádban, eljöttél, nagy bajban van, tudok-e segíteni a Fenyő ügyben.

Gyárfás: a pali, fizettem neki egy csomó pénzt, odaadtam v. odaadtad) a zsákot-

Portik: Így igaz, és azt kértem tőled, hogy

Gyárfás: És még mindig tartozom neki 10 millióval, és

Portik: Nem, nem tartozol, mert kifizetted az embert, nekem elmondta. Hozzá kell tennem, hogy engem lepett meg a legjobban, hogy ilyen eszközökhöz nyúltál

Gyárfás: Persze, azóta is-, furcsa-, jó, hát ez így szép lesz

Portik: Ja, hát ugyanolyan szép, mint

Gyárfás: Erre

Portik: Enyém valódi, enyém valódi, a tied meg

Gyárfás: Hát, én nevetek holnap, hogy én tudom, hogy az X. volt, vagy az Y.

A lejátszott hangfelvétel leirata a PestiSrácok közlése nyomán.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.