Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Szobrot kapott Csukás István Balatonszárszón

Balatonszárszó, Csukás István második otthona, a díszpolgárság és a róla elnevezett színház után szoborral tiszteleg az író előtt – hangzott el az idén elhunyt Kossuth-díjas művész tiszteletére rendezett emléknap szoboravató ünnepségén szombaton.

MTI
2020. 07. 25. 18:40
CSUKÁS István
Balatonszrsz, 2020. jlius 25. Az idn elhunyt Csuks Istvn Kossuth-djas r mellszobra az avatnnepsg napjn a balatonszrszi Csuks Sznhz eltt 2020. jlius 25-n. Balatonszrsz, Csuks Istvn msodik otthona, a dszpolgrsg s a rla elnevezett sznhz utn szoborral tiszteleg a mvsz eltt. MTI/Vasvri Tams Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Alig jelent meg a nyilvánosság előtt, mégis, nem akad ember ebben az országban, ezen a nyelvterületen, akinek a neve hallatára ne jelennék meg az arca, a jellegzetes bajusza a kackiás bajuszpödrő mozdulatával, vagy ne azonosítaná nevét valamelyik hősével – fogalmazott beszédében az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára Csukás István mellszobrának átadása alkalmából Balatonszárszón. Krucsainé Herter Anikó emlékeztetett, hogy Csukás István, akit leginkább meseíróként ismer a közönség, remek költő is volt. – Népszerű volt anélkül, hogy ezzel élt vagy visszaélt volna. Sok szeretetet tudott adni művein keresztül, aminek köszönhetően nagy szeretet övezte – közölte.

Witzmann Mihály, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője kiemelte: Balatonszárszó a turisztikai fejlesztéseiben egyedi és unikális utat választott, amikor a kultúra felé nyitott. Hozzátette: a településen ennek több évtizedes hagyománya van, ami már megnyilvánult a József Attila-kultuszban és a közelmúltban átadott „vers utcában”, amelynek nyolc állomásán a magyar irodalom gyöngyszemeit mutatják be. A politikus Csukás István közkedveltségének titkát négy fontos dologban látta: a profizmusában, az alázatában, a közönsége és olvasói iránti tiszteletében, valamint témaválasztó képességében.

Fotó: MTI

A Csukás Színházban tartott ünnepi megemlékezésen felszólaltak az írót személyesen ismerők, alkotásait pedig művészek olvasták fel. A színház bejáratnál elhelyezett, Megyeri János szobrászművész által készített Csukás István-mellszobor leleplezését követően kezdődött meg a Süsü, a sárkány kalandjai című zenés mesejáték a Roxinház előadásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.