időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Szobrot kapott Csukás István Balatonszárszón

MTI
2020.07.25. 18:40
Szobrot kapott Csukás István Balatonszárszón

Balatonszárszó, Csukás István második otthona, a díszpolgárság és a róla elnevezett színház után szoborral tiszteleg az író előtt – hangzott el az idén elhunyt Kossuth-díjas művész tiszteletére rendezett emléknap szoboravató ünnepségén szombaton.

– Alig jelent meg a nyilvánosság előtt, mégis, nem akad ember ebben az országban, ezen a nyelvterületen, akinek a neve hallatára ne jelennék meg az arca, a jellegzetes bajusza a kackiás bajuszpödrő mozdulatával, vagy ne azonosítaná nevét valamelyik hősével – fogalmazott beszédében az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára Csukás István mellszobrának átadása alkalmából Balatonszárszón. Krucsainé Herter Anikó emlékeztetett, hogy Csukás István, akit leginkább meseíróként ismer a közönség, remek költő is volt. – Népszerű volt anélkül, hogy ezzel élt vagy visszaélt volna. Sok szeretetet tudott adni művein keresztül, aminek köszönhetően nagy szeretet övezte – közölte.

Witzmann Mihály, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője kiemelte: Balatonszárszó a turisztikai fejlesztéseiben egyedi és unikális utat választott, amikor a kultúra felé nyitott. Hozzátette: a településen ennek több évtizedes hagyománya van, ami már megnyilvánult a József Attila-kultuszban és a közelmúltban átadott „vers utcában”, amelynek nyolc állomásán a magyar irodalom gyöngyszemeit mutatják be. A politikus Csukás István közkedveltségének titkát négy fontos dologban látta: a profizmusában, az alázatában, a közönsége és olvasói iránti tiszteletében, valamint témaválasztó képességében.

Fotó: MTI

A Csukás Színházban tartott ünnepi megemlékezésen felszólaltak az írót személyesen ismerők, alkotásait pedig művészek olvasták fel. A színház bejáratnál elhelyezett, Megyeri János szobrászművész által készített Csukás István-mellszobor leleplezését követően kezdődött meg a Süsü, a sárkány kalandjai című zenés mesejáték a Roxinház előadásában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.