Újabb igazgatók kértek iskolaőrt

Bővült az iskolaőrt igénylő köznevelési intézmények listája, az elmúlt napokban öt iskola visszalépett, nyolc új iskola viszont jelezte, hogy kérne őrt szeptembertől – tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériu­ma. A csaknem ötszáz érintett intézménybe keresik a megfelelő embert. Úgy tudjuk, iskolánként egy-két őrrel számol a tárca, de nem kötik ki jogszabályban, hogy telephelyenként hány iskolaőrnek szükséges szolgálatot teljesítenie.

Csókás Adrienn
2020. 07. 29. 6:24
Kiss Zsolt
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa tanórát tart Az iskola rendőre címmel Fotó: MTI/Kászoni László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy erőkkel toborozza a rendőrség a szeptemberben munkába álló iskolaőrség tagjait, heteken belül elindul az alkalmasnak talált jelöltek pedagó­giai, pszichológiai és rendészeti kiképzése. Összesen mintegy félezer iskola kap új rendfenntartó kollégát tanévkezdéskor, jelenleg 291 köznevelési intézménybe és 185 szakképző intézménybe keresik a megfelelő szakembert. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatás szerint az érdeklődés egyre növekszik, az elmúlt napokban három iskolával bővült az iskolaőrt igénylők köre. Öten visszaléptek, nyolcan pedig csatlakozni szeretnének a programhoz.

Erőszaknak nincs helye

A feladat ellátását alapvetően volt rendőrökkel oldaná meg a tárca, de az előképzettség nem feltétel, lényegében bármilyen civil szakma képviselői jelentkezhetnek. Munkájukért az iskolaőrök bruttó 230 ezer forint fizetést és további 200 ezer forintnyi éves kafetériajuttatást kapnak. A szaktárca hozzátette: a szervezet felállítását követően a rendőrség tartja majd nyilván, hogy hol teljesítenek szolgálatot iskolaőrök. – Jogszabály nem írja elő és nem is fogja előírni, hogy egy intézményben hány iskolaőrnek szükséges szolgálatot teljesítenie – hangsúlyozták. Nagyobb iskolákban így többen is vigyázhatják a rendet.

Mint ismert, az Országgyűlés ­július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek parlamenti vitájában minden párt egyetértett abban, hogy az iskolában semmiféle erőszaknak nincs helye. Az őrök feladata a házirend betartatása lesz, jogosultak lesznek elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést és megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát.

Az iskolaőrnél nem lesz lőfegyver, használhat viszont gumibotot, bilincset és gázspray-t, a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően. A következő tanévben egyelőre csak az állami fenntartású intézményekbe delegálnak iskolaőröket, hogy könnyebb legyen egységesen elindítani a rendszert, ám a későbbiekben az egyházi és magániskolák is csatlakozhatnak. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól úgy tudjuk, az egyházi intézmények egyelőre nem mutatnak túl nagy aktivitást, ám a magániskolák köréből számítanak új belépőkre.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa tanórát tart Az iskola rendőre címmel
Fotó: MTI/Kászoni László

Kétharmad egyetért

Orbán Viktor miniszterelnök az intézkedés parlamenti vitájában arról beszélt: az ország küszködik a legszegényebbek integrációjának problémájával, és számos helyen elvadultak az állapotok, ezért szükséges az iskolaőrség bevezetése. A kormányfő szerint elfogadhatatlan, hogy egy szülő fizikailag fenyegesse az iskolában a tanárt. A pedagógusokat és a diákokat meg kell védeni azoktól, akik elvadultak – szögezte le, kiemelve: a felzárkózáshoz először tanulni kell, aztán dolgozni. A tanulás és a munka pedig a rendezettségnél és a fegyelemnél kezdődik.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a vitában arról számolt be, hogy szeretnének mielőbb kifejleszteni egy olyan mobilapplikációt, amely alkalmas lesz arra, hogy a pedagógusok probléma esetén egy pánikgombbal azonnal riasztani tudják az épületben tartózkodó iskolaőrt.

Az intézkedésről júniusban a Századvég reprezentatív lakossági közvélemény-kutatást is végzett, amelyből kiderül, hogy a válaszadók kétharmada (67 százaléka) inkább egyetértett az iskolaőrség létrehozásával, míg 29 százalékuk nem támogatja azt. A megkérdezettek 61 százaléka szerint az iskolaőrség alkalmas eszköz lehet a pedagógusok elleni erőszak csökkentésére, míg 32 százalékuk ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett. Az elemzésben azt írták, az iskolaőrség olyan eszköz lehet, amely növelheti a pedagógusok biztonságérzetét, az erőszak tartós csökkentése ugyanakkor csakis széleskörű, a diákokat, szülőket és pedagógusokat egyaránt megcélzó beavatkozástól várható.

Felfüggeszthető a családi pótlék

Az intézkedés egyébként nem is önmagában áll, hanem egy komplex prevenciós csomag része: ennek keretében az elmúlt években már megduplázta a kormány az iskolapszichológusok létszámát, bevezették az óvodai és iskolai szociális segítést, valamint kiterjedt bűnmegelőzési program zajlik az Iskola rendőre címen. Az Emmitől úgy tudjuk, hogy a most lezárult tanévben 2209 rendőr működött közre az iskolákban, akik főleg bűn- és baleset-megelőzési programokban, kábítószer-ellenes akciókban vettek részt. Az elmúlt pár évben több száz pedagógus kapott konfliktuskezelési továbbképzést, a jelenleg is zajló, végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzését célzó projektben pedig 35 ezer pedagógust készítenek fel 2021-ig, csaknem tízmilliárd forintból.

Az iskolaőrök munkába állítása mellett újdonság az is, hogy a pedagógusok elleni bűncselekmények már 12 éves kortól büntethetők. Változás továbbá, hogy ha egy tanulót iskolai erőszakért elítél a bíróság, akkor a szüleinek járó családi pótlék folyósítását is felfüggesztik egy évre. A büntetőtörvény szerint egyébként a pedagógusok közfeladatot ellátó személynek minősülnek, a sérelmükre elkövetett bűncselekmény így egytől öt évig tartó szabadságvesztéssel sújtható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.