A drog, ami kivetkőztet és levetkőztet – és az igazi veszély

A hazai drogpiac is igazodik a nemzetközi trendhez, az új pszichoaktív szerek, a dizájnerdrogok Magyarországon is teret nyertek, a drogpiac hetven százalékát már ezek a szerek uralják.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 08. 04. 12:05
Drogárus elfogása
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei nyár két hónapjában országos szinten 23 esetben indítottak nyomozást a rendőrök bódító szert árusító bűnözőkkel szemben, csak az elmúlt napokban négy esetben fogtak el drogárusokat. Augusztus 2-án a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói egy olyan bandát füleltek le, akik kiskorú lányokat is rávettek arra, szállítsák nekik a drogot. Augusztus első napján egy salgótarjáni díler bukott le. Július 31-én Tolna megyében sikerült elfogni a Balaton déli partján kábító anyagot árusító banda hatodik tagját, ugyanezen a napon a ceglédi rendőrök egy két hónappal korábban lebuktatott drogárus piacát átvevő párost is rács mögé küldtek.

Mi számít kábítószernek?

A hatályos nemzetközi törvények szerint az a vegyület számít kábítószernek, melynek pontos összetételét ismerik és szerepel az ENSZ által összeállított nemzetközi kábítószerlistán: összesen 121 ilyen vegyületet, növényt, növényi származékot tartalmaz az adatbázist. Ha egy anyagon csak egy molekulát is megváltoztatnak a droggyártók, az már új anyagnak számít. Amíg nem kerül fel a listára, addig csak pszichotrop vegyületnek, a magyar törvények szerint új pszichoaktív anyagnak minősül, még ha hatása meg is egyezik a kábítószerekével.

Fotó: Police.hu

Ezek kereskedelme, birtoklása is jogsértő. Sokkal veszélyesebbek az ismert drogoknál, mert nem lehet tudni sem pontos összetevőiket, sem hatásukat, így túladagolás esetén az orvosok sem tudják, mi az ellenszer, ki hogyan reagál a vegyületre.

A dizájnerdrogok uralják a piacot

A hazai drogpiac is igazodik a nemzetközi trendhez, az új pszichoaktív szerek, a dizájnerdrogok Magyarországon is teret nyertek, a drogpiac hetven százalékát már ezek a szerek uralják. A rendőrség által elfogott bűnözők, a lefoglalt bódító anyagok alapján ma a feketepiac több mint kétharmadát jelentik a drogfronton az új, állandóan változó dizájnerdrogok. Volt ez az arány rosszabb is, 75 százalékos, ám még maguk a terjesztők is félnek az ismeretlen szerek hatásától, nem mindenki meri kockáztatni, hogy valaki belehalhat a tőle vásárolt anyag okozta kábulatba. Karasz Csaba alezredes, a ceglédi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője szerint ugyanakkor hatalmas, nagy haszonkulccsal járó üzlet az új pszichoaktív anyagnak minősülő szerrel való kereskedés. A bódító anyag olcsón beszerezhető, hatása megegyezik a listás kábítószerekével, a vevőkörnek is van rá pénze, negyedannyiba kerül, hogy valaki felpörgesse vagy éppen letompítsa magát, mintha közepes minőségű alkohollal tenné meg ugyanezt.

A dízájnerdrogokat cigarettába sodorva fogyasztják, a növényi törmeléket acetonnal hígítják. Ha a szülő ismeretlen növényi törmeléket vagy fehér, kristálycukorhoz hasonló anyagot talál alufóliába vagy kis méretű, önzáró műanyag zacskóba csomagolva, valószínűleg dizájnerdrog került gyermekéhez. Figyelmeztető jel az is, ha a sodort cigaretta kellékei mellett nemcsak dohány, hanem valamilyen szúrós szagú, üvegben tárolt folyadék is van. Aki ilyet tapasztal, azonnal kérjen segítséget orvosoktól, mentálhigiénés szakemberektől vagy a rendőrség bűnmegelőzési munkatársaitól!

Nem érdekes, mi az, csak üssön

Az osztályvezető és csapata csak idén már három, tíz-százmillió forint közötti forgalmat lebonyolító, dizájnerdrogot terjesztő bandát fülelt le. Karasz alezredes a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy akkora a kereslet a drogra, hogy amint egy társaságot elfognak, azonnal van jelentkező a megüresedett üzleti résre.

A ceglédi nyomozók által elfogott bűnözők ráadásul nemcsak helyben, hanem az ország keleti végein szinte mindenhol árulták a bódítószert. A rendőrök szerint az ellenőrizhetetlen mérgek és a magyar társadalom bizonyos részének alul szocializáltsága közötti kapcsolat egyértelműen kimutatható, ez az a vevőkör, akiket nem érdekel, honnan van az anyag, csak hogy üssön és olcsó legyen. Ma már a hajléktalanok is veszik a szert, a legolcsóbb üveg bor áráért kapnak egy adagot, aminek a hatása háromüvegnyi lőrével is felér, ráadásul gyorsabban fel is szívódik, hamarabb érik el a kívánt bódultsági állapotot.

Olcsók, könnyen változnak és életveszélyesek

Topa Zoltán rendőr őrnagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiemelt főelőadója szerint nem egyszerű a bűnüldöző-bűnmegelőző hatóságok harca a dizájnerdrogok, az új pszichoaktív szerek frontján. Világszerte problémát jelent, hogy az új, olcsó, erős hatású anyagok kiszorították a piacról a klasszikus drogokat, amiknek a hatását, megjelenési formáját, összetevőit, jellegzetességeit, beszerzési útvonalait, piacait már ismerték a rendőrök. Az új szerek nemcsak olcsók, de sűrűn változnak, összetételük nem mindig ismert, ezáltal élettani hatásuk is kérdéses, ezek a legveszélyesebb szerek.

Fotó: OPSZ FB

Már négyszázötven anyagot elemeztek

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács statisztikái szerint a magyar rendőrök által lefoglalt, igazságügyi vegyész szakértői elemzésre beküldött minták szerint 450 olyan anyagot elemeztek már, ami dizájnerdrognak számít. A terjesztők egy része is tart az ismeretlen anyagok hatásától, pontosabban attól, hogy egy esetleges tragédia esetén a szálak visszavezetnek a gyilkos vegyület terjesztőjéhez. Ez nem jelenti azt, hogy felhagynának a mérgek nagy hasznot hozó kereskedésével. Lelketlen módon hajléktalanokon tesztelik az új anyagokat, rá is szoktatva őket a szerre.

Az igazi veszély

Ferenczy Rita budapesti drogprevenciós szociális munkás, mentálhigiénés szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ezeknek a szereknek az igazi veszélye pont abban rejlik, hogy megváltoztatják a pszichét, a gondolkodást, tompítják az érzékszerveket, megváltoztatják az egyéniséget, a fájdalomküszöböt, a gátlásokat, a tűrőképességet, az egész jellemet.

Fotó: Police.hu

A szerencsésebbek egy átbulizott éjszaka után az ágynak esnek, és másnapra kiheverik, de vannak olyanok, akik a kórházban kötnek ki, rosszabb esetben visszafordíthatatlan következményekkel is járhat a drog fogyasztása. Az utóbbi két évben az új szintetikus szereket használókból tevődik össze a kórházba kerülő dogfogyasztók 80-85 százaléka. A szakember szerint a nyári fesztiválszezon elmaradásának egyetlen pozitív hozadéka, hogy a nagy rendezvényeken – így – nem terjeszthették portékáikat a dílerek sem. Rendőrségi becslések szerint a szervezők minden erőfeszítése ellenére tavaly csak a nagy fesztiválokon mintegy százezer adag drogot adhattak el a dílerek, ennek háromnegyede dizájnerdrog volt.

Fotó: Police. hu

A legismertebb dizájnerdrogok

Zene vagy Évi: Nevezik vetkőződrognak is, a szer hatására azért kezdenek vetkőzni a fogyasztók, mert az egyik hallucináció, amit okoz, olyan érzékletet kelt, mintha bogarak másznának a bőrön, illetve a bőr alatt – a vetkőző ezektől a bogaraktól akar szabadulni.

Kristály: Egy kokainhoz hasonló hatású szer. Rövid távú hatásai között előfordul az eufória, a megnövekedett koncentrálóképesség, nyugtalanság, mellkasi nyomás, pánikroham követheti.

Zsálya: Alkoholidot tartalmazó növény. Hallucinogén hatású. Fogyasztója összekeveri az emlékképeket, skizofréniát is okozhat, teljes szellemi leépüléssel járhat.

Spice, a füstölő: Tartós használat esetén a memóriaközpont is sérülhet, valamint az agy vérellátása is felborulhat. Nem mutatható ki hagyományos vizelettesztekkel, hatása négyszer erősebb, mint a marihuánáé, hamarabb jelentkezik a testi bizsergés, gyorsabban is károsítja azonban a rövid távú memóriát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.