A kormány a diagnosztikai várólisták csökkentésére törekszik

A kormány 2010 óta összesen 36 milliárd forintot fordított a fővárosi képalkotó diagnosztikára történő várakozás csökkentésére.

Forrás: EMMI2020. 08. 28. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a budapesti emberek egészségügyi ellátásának javítását kiemelten kezeli, az Egészséges Budapest program keretében folyamatosan többletforrásokat biztosít a fővárosnak.

A központi régió történetének legnagyobb egészségügyi programjában összesen 700 milliárd forintos fejlesztést hajtunk végre, és ennek köszönhetően sorra újulnak meg a budapesti kórházak, rendelők – írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A főváros most bejelentett programja szintén kétmilliárd forintos kormányzati támogatással valósul meg. A kormány ennyivel támogatja a fővárosi képalkotó diagnosztikai várólisták csökkentését. Mint ismeretes, a várólisták csökkentési programját a kormány hirdette meg, és 2010 óta összesen 36 milliárd forintot fordított erre.

A daganatgyanús betegek komplex diagnosztikájának érdekében a képalkotó vizsgálatok teljesítmény-volumenkorlát mentességét is a kormány tette lehetővé, ami záloga a fővárosi programnak is.

1994-ben az Országos Onkológiai Intézet az európai országok között elsőként állította össze a rosszindulatú daganatok korai felismerésére, diagnózisára és kezelésére az onkoterápiás protokollt. A protokollt többszöri megújítás után a jelenleg érvényes onkológiai szakmai irányelvekké alakították át.

A daganatgyanús betegek kivizsgálását az irányelvekben meghatározott diagnosztikai algoritmusnak megfelelően kell végezni, és a vizsgálatok pontos menetét az adott szervrendszerrel foglalkozó szakorvos vagy onkológus szabja meg. Az irányelvek betartása a garancia a precíz diagnózis felállításához, ami az alapja a legjobb terápiás eredmények elérésének. Az irányelvek egyben segítenek a felesleges vizsgálatok elkerülésében is, és ezzel növelik a betegbiztonságot. Kiemelt jelentőségű a diagnosztikus algoritmus betartása a betegbiztonság szempontjából, például a CT-vizsgálatok tekintetében, mivel azok csak a betegek egy részénél szükségesek a diagnózis felállításához és felesleges sugárterhelést okoznak, ha indokolatlanul végzik.

A főváros a szakmai koncepcióját az Emmi-vel nem egyeztette, nem is tudjuk, hogy létezik-e.

Az Emmi határozottan kiáll a betegek biztonsága, a szakmai irányelvek szerinti kivizsgálása mellett, és a kormány által biztosított többletforrás felhasználásában ezeknek a szempontoknak a maradéktalan garantálását várja el a fővárostól – közölte a tárca.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.