időjárás 4°C Vilma 2022. december 5.
logo

Müller Cecília újabb magas kitüntetésben részesül

Forrás: MTI
2020.08.14. 10:54
Müller Cecília újabb magas kitüntetésben részesül

Államalapító Szent István-emlékérem és -díj kitüntetéssel jutalmazzák Müller Cecília országos tiszti főorvost – jelentették be a civil elismerés kuratóriumának tagjai pénteken Székesfehérváron.

Spányi Antal megyés püspök, a civil elismerés kuratóriumának elnöke elmondta: a kitüntetés 2004-es alapításakor a Szent István-i értékrend hangsúlyozása volt a cél, hogy olyan ember kapja a díjat, aki életével és tevékenységével is példát tud mutatni az egész magyar társadalomnak. Örömét fejezte ki, hogy Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is a város legértékesebb civil díjaként említette az elismerést, ami Spányi Antal szerint azt jelenti, hogy a város vezetői is a Szent István-i értékrendet tartják követendőnek.

Az idei díjazottnak, dr. Müller Cecília országos tiszti főorvosnak a népegészségügy érdekében végzett munkája joggal váltott ki elismerést az egész magyar társadalomban – hangsúlyozta a kuratórium elnöke. Példaértékűnek nevezte a tiszti főorvosnak a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállását, valamint azt is kiemelte, hogy 2010-ben a vörösiszap-katasztrófa elhárításának irányítását is ő végezte regionális tiszti főorvosként.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecíliát emberi helytállása, keresztény hitvallása, szakmai tudása és áldozatos tevékenysége egyaránt méltóvá tette az Államalapító Szent István-emlékérem és -díj kitüntetésre – jelentette ki Spányi Antal.

Csurgai Horváth József, a városi levéltár igazgatója elmondta: már tizenhetedszer adják át a rangos civil elismerést, amelyet tavaly Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság nyugalmazott perjele kapott.

Müller Cecíliát a kuratórium tagjai idén egyhangúlag javasolták a díjra – tették hozzá.

Az elismerést kedden adják át Székesfehérváron.

Nem először kap kitüntetést idén a tiszti főorvos

Június végén Szent Adalbert-díjat adományozott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Müller Cecília országos tiszti főorvosnak az elmúlt időszakban, a koronavírus-járvány idején tanúsított emberségéért, szakmai alázatáért, hitéért, a „csendes evangelizációért”. Müller Cecília a díjátadót követően a Magyar Nemzetnek elmondta, az elmúlt időszak olyan kötelességként nehezedett az operatív törzsre, hogy nem is gondolkodtak azon, hogy mennyit bírnak, csak tudták: tenni kell a dolgukat. – Nyertünk két hónapot Vuhanhoz képest, de épp az volt az az idő, amit meg kellett ragadni és cselekedni, így nem gondolkodtunk azon, hogy éjjel van vagy nappal, esetleg hétvége – fogalmazott.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.