Jelentős segítséget ad a kormány a tanévkezdéshez

Az ingyenes tankönyvek, az ingyenes – vagy kedvezményes – étkeztetés és a szeptemberi családi pótlék augusztusi utalása komoly segítséget jelent az iskolakezdéskor a családoknak. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke szerint a rendszerváltás óta nem volt még ilyen átfogó a családok támogatása.

Csekő Imre
2020. 08. 22. 9:00
null
Gyerekek a menzán. Sokaknak ingyenes az ebéd Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban a családtagok gyakran szorongva tekintenek a közeljövőbe. A gyerekek azért, mert a vakáció elteltével vissza kell ülniük az iskolapadba, a szülők pedig az iskolakezdés anyagi terheitől tartva. Utóbbiaknak nyújt segítséget a kormány számos, beiskolázást segítő támogatási forma révén.

Ahogy azt az elmúlt években megszokhatták, a szeptemberi családi pótlék idén is augusztus végén érkezik meg a családokhoz, ami pluszsegítséget jelenthet az iskolakezdésnél. – A nyári szünet és az iskolakezdés mindig pluszkiadásokkal jár a gyermekes családoknak, ehhez próbál segítséget nyújtani ez az intézkedés – mondta lapunknak ennek kapcsán Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke, hozzátéve, hogy vannak családok, ahol enélkül nem tudnák elkezdeni az iskolát a gyerekek.

A 2013-ban elindított ingyenes tankönyv programban tavaly már a diákok 85 százaléka térítésmentesen jutott hozzá a könyvekhez. Az idei tanévtől pedig már minden nappali tagozatos tanuló részesül az ingyenes tankönyvellátásban. Ez az intézkedés 1,2 millió diákot érint.

A NOE elnökétől megtudtuk, az ingyenes tankönyv gyerekenként akár több tízezer forint megtakarítást is jelenthet. – Nem kell a tankönyvekre költeni, tehát több marad a családoknak, hogy arra fordítsák, amire szükségük van, például hogy jobb minőségű és ezáltal tartósabb iskolaszereket, ruhákat vegyenek. Ez az intézkedés szabadságot ad a családoknak, hogy a náluk maradt összegből azt vehetnek, amit szükségesnek éreznek – fogalmazott Kardosné Gyurkó Katalin.

Gyerekek a menzán. Sokaknak ingyenes az ebéd
Fotó: Teknős Miklós

A kormány által bevezetett, az iskolakezdést megkönnyítő intézkedések másik fontos eleme az ingyenes vagy kedvezményes iskolai étkeztetés biztosítása.

A szülők kérelmére – megfelelő igazolások benyújtása esetén – lehetőség van a szociális alapú ingyenes étkeztetés igénybevételére. A bölcsődékben és óvodákban azoknak a gyerekeknek ingyenes az étkeztetés, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, maguk vagy testvérük tartósan beteg vagy fogyatékossággal él. A legalacsonyabb jövedelmű családok gyermekei és a nagycsaládból származó gyerekek is ingyenes étkeztetésre jogosultak.

Ez a kedvezmény fontos a nagycsaládosoknak. Az étkeztetés minőségéről pedig összességében nem rosszak a tapasztalataik. – Anyagilag ez több tízezer forint megtakarítást biztosan jelent havonta – mondta az intézkedésről Kardosné Gyurkó Katalin, és hangsúlyozta, hogy van olyan család, ahol e nélkül a szolgáltatás nélkül nem is jutnának meleg ételhez a gyerekek. – A meleg étel napi szintű biztosítása nemcsak anyagi megtakarítást jelent, hanem óriási terhet is vesz le hétköznapokon a szülők válláról, csökkenti a stresszt és rengeteg időt spórol meg – fogalmazott a NOE elnöke, és kiemelte, hogy ez az intézkedés a karantén alatti vírusos időszak miatt, amikor napi szinten megtapasztalták az édesanyák, hogy mennyi időt, pénzt elvisz a főzés, a legtöbb családban most különösen nagy visszhangot kapott.

Kardosné Gyurkó Katalin szerint az iskolakezdés összességében százezres kiadást jelentene, ha nem lenne ennyire komplett családvédelmi rendszer hazánkban. – Ilyen, a gyermekszületés támogatásától a lakás- és autóvásárlás támogatásán át a sok gyermeket nevelő édesanyák támogatásáig tartó rendszer most van először a rendszerváltoztatás óta eltelt évtizedekben – húzta alá a NOE elnöke, és hangsúlyozta: – A mai gyerekek fogják egy-két évtized múlva eltartani a társadalmat, így az ő jelenükbe, jövőjükbe fektetni a leginkább megtérülő kiadás. Hiszen az még egy gyermeket nem nevelő embernek sem mindegy, hogy az ő időskorában testileg, lelkileg, mentálisan milyen állapotban levő emberek fogják irányítani a társadalmat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.