időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Jeszenszky Zsolt és Gulyás Márton a székely petícióról

Szilléry Éva
2020.08.10. 16:34
Jeszenszky Zsolt és Gulyás Márton a székely petícióról

Folytatódik az őshonos nemzeti kisebbségek vitája az Írdalá kampány szervezésében. Jövő hét szerdán Jeszenszky Zsolt politikai hobbista és Gulyás Márton, politikai aktivista a Jókai téren, a Champion Wine Vinariumban 17.30 órától veti össze gondolatait a témában, a beszélgetést ezúttal Nagy József, a 24.hu újságírója vezeti. Mint ismert, november 7-ig van lehetősége a Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezésnek, hogy további hét tagországban aláírásokat gyűjtsön, teljesítve az unió által az adott országokra előírt kvótákat. A Kárpát-medence területéről eddig több mint 1,2 millió aláírót állított maga mellé a kezdeményezés, az uniónak benyújtott indítványok hatodik legsikeresebbje.

Pesty László, a kampány főnöke elmondta: az egész európai és kulturális térben a székelyek létezését kívánják hangsúlyozni, de az is fontos, hogy a petíció több mint huszonöt, kisebbségek lakta régióról szól. Kampányuk fókuszában nyolc országot nevezett meg, Horvátországot, Szlovéniát, Spanyolországot, Litvániát, Svédországot, Litvániát, Lettországot és Észtországot, amely államokban reményei szerint hamarabb fogadtatásra talál majd az indítvány, de kiemelte, hogy Ausztriában is számít a magyarok összefogására, így ott is hangsúlyosan kívánja kommunikálni az ügyet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.