Közpénzből építkezik Pikó András csapata

Közpénzből, önkormányzati infrastruktúrával és önkormányzati klientúrával építi a józsefvárosi polgármester a politikai hátországát. Pikó András a C8 Civilek Józsefvárosért álcivil szervezet vezetőjeként indult harcba a polgármesteri székért, kampánycsapatát a magát civilnek álcázó politikai tömörülés tagjai alkották. Értesüléseink szerint azóta többen közülük a polgármester csapatában kaptak helyet, immár több százezer forintos fizetésekért. A polgármesteri kabinet részeként létrejövő részvételi iroda egyértelműen a baloldali városvezető hatalomban maradását szolgálja, ahol volt kampányfőnöke irányítja a munkát. Már el is kezdték az önkéntesek toborzását, akik a 2022-es országgyűlési választási kampányban valójában a C8 álcivil csapatát fogják erősíteni. Mindezt intézményesítve, közpénzből finanszírozva teszik.

2020. 08. 06. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Underground rendszer

Átláthatóságot ígért, ám mostanra átláthatatlan „underground” rendszert hozott létre Pikó András. A józsefvárosi polgármestert az önkormányzati kampányban népszerűsítő álcivil szervezet egyes tagjai immár a Józsefváros Önkormányzatának a vezetésében hoznak döntéseket, további tagjai pedig civil bőrbe bújva utcai politizálást folytatnak. Az ügy érdekessége, hogy a C8 álcivil szervezet az önkormányzati kampány előtt egy évvel tűnt fel a közösségi hálón, akkor még a hírhedten elkötelezett baloldali rádiós Pikó Andrásnak felületet adva. Ráadásul a szerveződés a mai napig nem szerepel a bíróság hivatalosan nyilvántartott civil egyesületei között, de úgy jelenítik meg magukat, mintha valóban működő egyesületről lenne szó. Sőt, rendszeresen kormányellenes hangot ütnek meg, civil munka helyett a volt fideszes városvezetésre mutogatnak.

Ami az ügy érdekessége, hogy tavaly október elején más néven bejegyeztettek egy egyesületet, Civilek a kerületért Egyesület néven, és csak a rövidített név utal a C8-ra. Az egyesület vezetői: Mohai Andrea, Bihari György és Molnár György, Pikó András főtanácsadója.

Vélhetően a politikai szerepvállalás miatt sem jegyeztették be hivatalosan a polgármesteri kampányban részt vevő szervezetet, ugyanis amennyiben ez megtörténne, biztosítani kellene az átláthatóságot a nyilvánosság felé. Jelen állapot szerint a nyilvánosság elől el vannak rejtve a szervezet tisztségviselői és az alapító okirat, valamint a pénzmozgás sem követhető. Ezzel a háttérrel szólnak bele úgy Józsefváros közéletébe, hogy még a polgármestert is ők adták.

 

 

 

 

A civil koordinációért az önkormányzatban Pikó volt kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza felel, a részvételi irodát vezetve. Udvarhelyi a Soros György által támogatott A Város Mindenkié csoport koordinátora, illetve a Közélet Iskolája elnevezésű aktivista-képzőt irányítja a zűrös hátterű Auróra Kioszk nevű kocsmában. Ehhez a szervezethez tartozik Misetics Bálint, aki jelenleg Karácsony Gergely főtanácsadójává lépett elő az anarchista tüntetésszervezés és a polgári engedetlenség világából. Ráadásul a Pikó András által féltve óvott Auróra Kioszk olyan szervezeteknek ad otthont, mint a Budapest Pride szervezőinek az alapítványa.

Önkéntesből kabinetmunkatárs

A Józsefváros önkormányzati újság egy cikkében arról írt hetekkel ezelőtt: a kerületbe a polgármestert adó C8 „civilszervezet” és Udvarhelyi Tessza, Pikó András kampányfőnöke hozta be annak a módszertanát, hogy az embereket hogyan lehet bevonni a róluk szóló döntések meghozatalába a XXI. században. A lap Udvarhelyi Tesszával és munkatársával, Balázs-Piri Katóval közölt interjút, amely bevezető kérdésében leszögezi: mindketten részt vettek az önkormányzati választási kampányban.

– Pikó András kampányában az állampolgári részvétel fókuszban volt, tehát nyilvánvaló volt, ha nyerünk, akkor ezt a megközelítést a városvezetésben is érvényesíteni fogjuk – vélekedett Udvarhelyi. Balázs-Piri Kató hozzátette: a C8 egyik missziója, hogy a kerületben élőket meggyőzze, hogy közügyekkel érdemes foglalkozni.

– Pont egy éve kapcsolódtam be a C8 munkájába. Eleinte azt mondtam, heti két órát tudok önkénteskedéssel foglalkozni, aztán ebből napi két, majd négy óra lett, és azt vettem észre, hogy ez nekem nagyon fontos. Azon dolgoztunk, hogy a lakosságnak is fontos legyen a kerület – magyarázta Balázs-Piri, hogy miként sodródott bele Pikó András kampányába, ahonnan egyenes út vezetett a polgármesteri kabinetbe. Udvarhelyi az önkéntesekről úgy vélekedett: egész lakhatási programokat képesek akár önkéntesek segítségével működtetni. Szerinte csak jól kell szervezni őket és motiváló környezetet kell teremteni. A részvételi iroda munkatársa azt is hozzátette: képezni kell az önkénteseket, ez a legelső.

– A járvány idején is tartottunk képzéseket, akkor online módon. Senki nem kezdhet neki enélkül a munkának – mondta el Balázs-Piri a helyi lapnak adott interjúban. Hozzátette: „Nekünk is fel kell mérnünk, hogy ki alkalmas önkéntesnek és ki nem, ki miben lenne jó egy adott témában”. – Amikor pedig már tevékenykednek, akkor visszajelzéseket kérünk tőlük. Hogyan csinálnák ők, mi az, amit másképp gondolnak, mi az, ami jó. Olyan helyzetgyakorlatokat játszunk az önkéntesekkel, hogy valaki bekopogtat hozzá és elhívja a piknikre – fejtette ki Balázs-Piri. Udvarhelyi kiemelte: olyan, mintha egy civil szervezetet betennél egy hivatal közepébe.

Politikai aktivistaképzés közpénzből

A C8 tagjai között van Molnár György, aki a korábbi liberális városvezetésben a lakásgazdálkodásért felelt, most Pikó András főtanácsadója. Azaz a C8 „civiljei” vezetik Józsefvárost, politikai aktivistákat bevonva. A szerveződés Pikó hatalomban maradását szolgálja, az önkéntesek toborzása is előszele a 2022-es országgyűlési kampány előkészítésének, az álcivil társaság pedig erős aktivistabázist fog jelenteni a kampányban, támogatva Pikó által preferált jelöltet. Mindezt intézményesítve, közpénzből finanszírozva, hivatalból irányítva.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.