Népszavazás a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodáról

Momentumos forgatókönyv szerint tovább támadják a hazai szállodalánc tervét.

Magyar Nemzet
Forrás: HVG2020. 08. 16. 19:55
null
A tatai Öreg-tó. A beruházó szerint festményként tekintenek a természeti és az épített környezetre, odaillő épülettel gazdagítanák azt Fotó: MTI/Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerrel jártak a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxushotel ellen népszavazást kezdeményezők a helyi választási bizottságnál (hvb), miután pénteken négy kérdésük közül kettőt átengedett a testület – értesült a Hvg.hu. A portál szerint népszavazást nem ellenzéki pártok, hanem Szalay Ildikó a Stop Avalon! Tata Lakossági Mozgalom szervezője kezdeményezte és adta be.

A tatai Öreg-tó. A beruházó szerint festményként tekintenek a természeti és az épített környezetre, odaillő épülettel gazdagítanák azt
Fotó: MTI/Jászai Csaba

A tó partjára 120 szobás hotelt szeretne építeni egy cégcsoport, amelynek tulajdonosai egyben a Hell energiaital-gyártó tulajdonosai is. A beruházás ellen civilek, környezetvédők és ellenzéki képviselők is tiltakoznak, és már július elején is kezdeményeztek – akkor eredménytelenül – népszavazást.

A két, most pénteken jóváhagyott kérdés:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841. hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII. 20)) és helyi építési szabályzata (38/2005. (XII. 6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”, illetve
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a tatai Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?”
  • A kérdések várhatóan augusztus végére válnak jogerőssé, így elvileg ősszel kezdődhet az aláírásgyűjtés. Az ügy kapcsán számos álhír látott napvilágot, valamint az LMP még a Hell energiaital reklámarcához, Bruce Willishez is eljuttatott egy „tájékoztató anyagot”, ám a színésztől válasz még nem érkezett. Az ügy hátteréről itt olvashat bővebben.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.