Ökumenikus imaórán emlékeznek a roma holokauszt áldozataira

1944. augusztus 3-ára virradóra több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg az Auschwitzban.

2020. 08. 03. 10:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ökumenikus imaórán emlékeznek a roma holokauszt és a kislétai romagyilkosság áldozataira ma este Budapesten, az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, a Sant’Egidio közösség szervezésében.

A szertartást Székely János szombathelyi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke vezeti, imát mond Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Radnóti Zoltán főrabbi.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban SS-katonák.

Az Országos Roma Önkormányzat megemlékezése vasárnap Budapesten volt. Agócs János, a szervezet elnöke beszédében arra emlékeztetett, hogy az áldozatok egyszerű roma emberek voltak, édesanyák, édesapák és gyermekek.

Kitartásukat mutatja, hogy a holokauszt áldozatai közül egyedül a romáknál nem tudták a családokat szétválasztani a gyilkosok – tette hozzá.

Az ORÖ elnöke hangsúlyozta: ma is vérző szívvel emlékeznek a gyilkos eszme áldozataira, és együtt éreznek azokkal, akik most is nap mint nap tapasztalják a diszkrimináció valamilyen formáját.

2009-ben szintén augusztus 3-ára virradó éjjel Kislétán meggyilkoltak egy roma nőt és életveszélyesen megsebesítették 13 éves lányát. Ez volt annak a támadássorozatnak az utolsó állomása, amelyben 2008–2009-ben hat roma ember vesztette életét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.