A baloldal sokat látott sofőrjei

A minap arcát vállalva a kamerák elé lépett V. Ákos, a kispesti baloldal egykori sofőrje, és felfedte: a szocialisták korrupciógyanús ügyeiben napvilágra került hangfelvételek nem manipuláltak, emellett vallott a baloldal kétes ügyeiről és a politikusok rendszeres kábítószer-használatáról is. A történelem ezzel megismétlődött, korábban Hunvald György ügyében borított az MSZP-s politikus sofőrje, ám a leghíresebb vallomás Taxis Gyuszihoz, Kulcsár Attila fuvarosához köthető.

2020. 09. 29. 6:44
null
V. Ákos a XIX. kerületi drog- és korrupciógyanús botrány szocialista főszereplőit is fuvarozta Forrás: HírTV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizalmi állás a sofőröké: tudják, hogy merre utazik az ügyfél, hallják beszélgetéseit, és legtöbbször maguk is szívesen szóba elegyednek utasukkal. A titkokat megőrzik, ami alól egy kivétel van: ha fény derül a törvénytelenségekre.

Kokainpartik Kispesten

Legutóbb a Hír TV műsorában V. Ákos lépett a kamerák elé, ahol arcát vállalva elmondta: szem- és fültanúja volt azoknak a beszélgetéseknek, amelyek a kispesti hangfelvételek formájában kerültek nyilvánosságra, és

megerősítette, hogy a Magyar Nemzet és a Hír TV által közzétett részletek a valóságban is így hangzottak el.

Márpedig ez nem csekélység: az ötvenórányi hanganyagban Lackner Csaba, kispesti ex-MSZP-s önkormányzati képviselő nagyjából minden ötödik percben megemlít egy bűncselekménygyanús esetet, amelynek résztvevői között van Gajda Péter polgármester, Kránitz Krisztián, a vagyonkezelő vezetője, helyi, az önkormányzat által kinevezett hivatalnokok és a kispesti udvari beszállítók, vállalkozók. A felvételekből egy bűnszervezet képe rajzolódik ki, amelyet a baloldal irányít Budapest XIX. kerületében.

V. Ákos elmondása szerint előbb együtt focizott a kispesti szocialistákkal, majd sofőrködéssel kezdett foglalkozni. Főként Lackner Csabát fuvarozta, de másokat is: jól jött egy ember, aki az átbulizott éjszakák után hazavitte a baloldali politikusokat. Mint mondta:

a kokain mellett a kispesti szocialisták másik kedvenc drogja a bogyó, vagyis az ecstasy volt.

A kábítószerezés mellett több kispesti szocialista konzumlányokkal múlatta az időt, és voltak, akik emellett szeretőket is tartottak. A korrupciógyanús ügyekben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg is nyomozást folytat, amelyet lassan egy éve kezdtek el a hatóságok.

Szolgálati autóval Genfbe

– Hunvald György korábbi erzsébetvárosi szocialista polgármester és tanácsadója, Kéri László – aki nem azonos a baloldali politológussal – bezárkóztak egy szállodai szobába a birtokukban rengeteg telefonkártyával, nekem egy külön szobát vettek ki.

Elrendezték, amit akartak, aztán amikor visszajöttünk Pestre, Hunvaldot már keresték az önkormányzatnál az ügyészek, és többet már nem is jött ki

– mesélte 2009-ben a Magyar Hírlapnak adott interjúban Golcsa József, aki Hunvald György sofőrjeként dolgozott 2004 és 2009 között.

Golcsa elmondta: az önkormányzat szolgálati autójával többször is jártak külföldön, egy alkalommal egy negyvenmilliós festményért mentek ki, amelyet végül Hunvald keszthelyi nyaralójába szállított. A sofőr arról is beszélt, hogy Hunvald Genfben egy órásüzletbe látogatott el, ahol hét és fél millió forintért vett egy órát. Golcsa József szerint a külföldi utak nem kerültek be a menetlevélbe, „a kocsiba tett kilométereket a hétköznapokon belföldi utakkal kellett lefedezni”. Előfordult olyan eset is, amikor egy hét alatt nyolcezer kilométert tett meg Hunvald autója – papíron.

V. Ákos a XIX. kerületi drog- és korrupciógyanús botrány szocialista főszereplőit is fuvarozta
Fotó: HírTV

A politikus lebukása után a sofőrnek is búcsút intett az önkormányzat, 2009 végén rendkívüli felmondással bocsátották el. Az indoklásban az állt, hogy kilencvenezer kilométeres eltérés volt az autóban levő óra és az útnyilvántartás között.

Százötvenmillió nejlonzacskóban

Minden idők leghíresebb MSZP-közeli fuvarosa Kulcsár Attila bróker egykori sofőrje, Szekér Gyula, avagy Taxis Gyuszi volt. Mint ismert, a brókerbotrány néven elhíresült ügyben magas rangú szocialista politikusok és a párt holdudvarának színe-java Kulcsár Attilánál, a K&H Bank brókerénél mosta tisztára a pénzét 1998 és 2003 között. Amikor pedig valamelyik szereplőnek éppen szüksége volt a Kulcsárnál parkoltatott összegre, akkor lendült akció­ba Taxis Gyuszi.

A sofőr – vallomása szerint – borítékban, nejlonzacskóban szállított, méghozzá nem is akárkiknek: Alexandru Mudura milliárdos vállalkozó és fia, Mudura Sándor is a listán volt, mint ahogy Forró Tamás újságíró, a Napkelte korábbi műsorvezetője.

Taxis Gyuszi időnként beköszönt Kodela Lászlóhoz, a Medgyessy-kormány Miniszterelnöki Hivatalának államtitkárához; Endrényi Évához, aki Kovács László MSZP-s külügyminiszter barátnője volt; Pintér Dezsőhöz, a TV2 elnökéhez; Bleuer Istvánhoz, a Népszava korábbi tulajdonosához, vagy éppen Rejtő E. Tiborhoz, a K&H Bank volt vezérigazgatójához. A férfi pénzt nem, de iratokat vitt Baja Ferencnek, a szocialista párt elnökségi tagjának. Az ügy kapcsán felmerült Lamperth Mónika egykori belügyminiszter és férjének, Jegesy András ügyvédnek a neve, valamint Horváth Csaba és Kiss Péter egykori kancelláriaminiszter is jó eséllyel találkozott Taxis Gyuszival.

A sofőr – állítólag – esetenként a néhány millió forinttól százötvenmillió forintig terjedő összegeket szállított autó­jával, amelyben felbukkantak műkincsek is, ezeket Forró Tamás adta el Kulcsárnak.

Taxis Gyuszit a bíróság a brókerbotrány 21. rendű vádlottjaként 2008-ban jogerősen 75 ezer forintnyi pénzbüntetéssel sújtotta. Nem a pénzszállítás volt a bűne: Kulcsár az ő nevére vásárolt egy hét és fél millió forintos autót Koricsánszky Dóra riportertől, így okirat-hamisítás miatt felelt a törvény előtt. Taxis Gyuszi nem járt rosszul: kezdetben hetente három-négyszázezer forintos fizetést kapott Kulcsártól, amely az utolsó időszakban már a havi apanázsa lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.