A megfelelő folyadékbevitel is hozzájárulhat a járvány elleni védekezéshez

Október 1-jén indul az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét egy olyan értékes kincsre, amelyben Magyarország szerencsére bővelkedik: az ivóvízre. Az Aqua Challenge-hez csatlakozók vállalják, hogy 30 napon át csak vízzel csillapítják a szomjukat, megtapasztalva a vízivás előnyeit és – a szörpök, üdítők fogyasztásának visszaszorításával – a cukorbevitel csökkentésének jótékony egészségügyi hatásait is.

Magyar Nemzet
Forrás: OGYÉI2020. 09. 22. 16:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberi testnek átlagosan 70 százaléka víz. A nap folyamán elvesztett vízmennyiség folyamatos pótlása feltétele a tüdőnk, szívünk, agyunk és egyéb szerveink megfelelő működésének, és hozzájárul a fizikai teljesítőképesség szinten tartásához, sőt a testsúly megőrzéséhez is – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményéből.

Az Intézet arra is figyelmeztet, hogy a hozzáadott cukrot tartalmazó szomjoltók rendszeres fogyasztása fáradékonnyá tehet,

negatív hatással lehet az étrendre, hosszú távon pedig észrevétlenül fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatok, ízületi betegségek, depresszió kialakulásában szerepet játszó túlsúly és elhízás veszélyét, akár már gyermekkorban is.

Az OGYÉI legutóbbi országos, reprezentatív felméréséből, amely a lakosság táplálkozását, és tápláltsági állapotát vizsgálja, kiderül: van mit változtatni a folyadékfogyasztási szokásainkon.

A felnőtt férfiak és nők átlagosan napi egy pohár üdítőt fogyasztanak el, az ajánlható alkalmankénti egy-egy pohárral szemben.

Az Aqua Challenge-hez csatlakozók vállalják, hogy 30 napon át csak vízzel csillapítják a szomjukat, megtapasztalva a vízivás előnyeit és – a szörpök, üdítők fogyasztásának visszaszorításával – a cukorbevitel csökkentésének jótékony egészségügyi hatásait is. Az OGYÉI

a kihívás minden napján praktikus tanácsokat, valamint hasznos és hiteles információkat tesz közzé, hetente pedig nyereményjátékokkal ösztönzi a résztvevőket,

akik kulacsból, összecsukható, hordozható pohárból, esernyőből és egyéb hasznos, vízhez kötődő tárgyakból álló csomagokat nyerhetnek.

Az OGYÉI közleményében rámutat: a kihívás a koronavírus-járvány idején még aktuálisabb, ugyanis egyre több tudós vizsgálja a tápláltsági állapot szerepét a járvány elleni védekezésben. Az egészséges táplálkozás meghatározó lehet mind az ellenállóképesség, mind pedig a betegségből való felgyógyulás szempontjából. Az OGYÉI kampányának célja, hogy tudatosítsa: az egészséges táplálkozásnak a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása is része.

Az OGYÉI már korábban is népszerűsítette a vízivást: az intézet nemzetközileg elismert jó gyakorlatként számon tartott HAPPY-hét programja 2019-ben jubilált, és országszerte több mint 171 ezer fiatal kapcsolódott hozzá. Az Aqua Challenge kihíváshoz a Merőkanál.hu – Élj könnyebben! Facebook-oldalon lehet csatlakozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.