időjárás 1°C Rajmund, Zelma 2022. January 23.
logo

Alaptalanul vádolhatták meg az Újszínház igazgatóját

Magyar Nemzet
2020.09.16. 19:21
Alaptalanul vádolhatták meg az Újszínház igazgatóját

Kilenc hónap elteltével még mindig nem zárult le az a felügyelőbizottsági vizsgálat a Dörner György vezette Újszínházban, ami egy állítólagos zaklatási ügy miatt indult – értesült a 888.hu. Az internetes hírportál felidézte: az egész ellenzéki sajtó attól volt hangos 2019 végén, hogy egy korábbi alkalmazott szexuális zaklatás ügyében feljelentést tett a színészszakszervezetnél. Kiemelték, hogy a feljelentő Szántó Péter volt, aki 2016-ban Herczeg Tamás rendezővel együtt írt pályázatot az Újszínház igazgatói posztjának megszerzése érdekében, majd amikor nem sikerült elnyerniük, röviddel később el is hagyta a színházat.

Emlékezetes, az állítólagos zaklatási ügy balliberális kirobbantása után Dörner György szóban és írásban is tájékoztatta a fenntartó képviselőjét, ami a sajtóban is napvilágot látott. Akkor jelezte a színházigazgató, hogy ilyen ügyről nincs tudomásuk. – Hivatalos bejelentés színházunkhoz sem akkor, sem azóta nem érkezett. A sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát vitatjuk és visszautasítjuk – közölte Dörner György még tavaly decemberben. Hiába a színházigazgató tájékoztatása, két héttel később Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes azt nyilatkozta a sajtónak, hogy „Dörner – mint színházigazgató – ámokfutást rendez ebben az ügyben”. Hozzátette: nem véletlenül rendelt el vizsgálatot az Újszínházban.

Nagyon úgy tűnik, hogy bár decemberben előre felelőssé tették Dörner Györgyöt, ezt vizsgálati eredménnyel azóta sem tudták alátámasztani. A témában a 888.hu kérdéseket intézett a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatóságához és Gy. Németh főpolgármester-helyetteshez is arról, hogy sikerült-e lezárni az újszínházi vizsgálatot. Választ azonban többszöri egyeztetés után sem kaptak, pedig ha – Dörner György felelősségét megállapító – eredményre jutottak volna, bizonyára maga Gy. Németh Erzsébet tájékoztatta volna a sajtót. Eddig nem tette, és most a 888.hu kérdéseire sem válaszoltak.