időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Eltűntek a kisfiúk és a kislányok a haladó Vácon

Nagy Orsolya - Elek Nikoletta
2020.09.26. 06:50

Egyik napról a másikra törölték el a nemre utaló megjelöléseket a váci önkormányzat anyakönyvi híradásaiból. Az önkormányzati újság a nemsemleges „gyermek” szóra módosította a korábban használt fia és lánya kifejezéseket. Matkovich Ilona baloldali polgármester múltja alapján nem meglepő, ugyanis újságíróként a genderlobbi pártján állt, mi több: melegregényt népszerűsített egy országos napilap hasábjain. A napokban megjelent az első LMBTQ mesekönyv Magyarországon, amely ellen tiltakozó aláírásgyűjtés indult. A petíció kezdeményezőjét megfenyegették.

A Matkovich Ilona vezette váci önkormányzat úgy gondolta, hogy a hivatali szóhasználatból száműzni kell a fia, lánya megnevezéseket, helyette a nemsemleges „gyermeke” kifejezést kell alkalmazni az önkormányzati újság anyakönyvi híreiben. Mindezt csendben és titokban hajtotta végre az önkormányzat, a Váconline.hu újságírója szúrta ki a tudatos, ám fű alatt elkövetett módosítást.

Mindez a liberális Matkovich Ilonától, a város első emberétől nem meglepő annak ismeretében, hogy korábban újságíróként melegregényt népszerűsített, és közismerten elkötelezett támogatója a genederideológiának. Az újságíróból avanzsált polgármester egy Verazélet című könyvről írt véleményt a Népszabadság 2011. szeptember 22-én megjelent lapszámában. A regény szerzője a Tilos Rádió másságot népszerűsítő munkatársaként dolgozott, de a leszbikusok jogaiért küzdő aktivistaként is feltűnt. Matkovich polgármesterré választásakor az elsők között a DebrecenPride nevű LMBTQ-szervezet gratulált neki, majd a Soros Györgyhöz is köthető Magyar Narancs is egyoldalas cikket szentelt egykori munkatársuk sikerének. A baloldali polgármester mellett Jess Kinga önkormányzati képviselő is kivette a részét a váciak érzékenyítésében: közösségi oldalán népszerűsítette az LMBTQ-mozgalom elméleteit. A GenderTrainer/Szereprulett nevű, önmagát genderszemléletű csoportként bemutató szervezet bejegyzését osztotta tovább Facebook-oldalán.

„Óvatosan nácir…banc, mert be lesz törve a pofád! Tudom, hol laksz” – így reagált egy LMBTQ-aktivista Schittl Eszternek, a CitizenGO magyarországi kampányigazgatójának a posztjára, aki elsőként lépett fel a napokban megjelent homoszexuális propagandát tartalmazó mesekönyv ellen. Schittl Eszter arra kérte a Pagony Könyvesboltot, a Líra.hu-t, az Írók Boltját, illetve a Massolit Könyvesbolt, hogy vegyék le a kínálatukból a Labrisz Leszbikus Egyesület könyvét. A kezdeményezés elindítója a Vasárnap.hu-nak arról számolt be, hogy a mesekönyv árusítása ellen indított petíciót egy nap alatt már 17 ezren írták alá.

Az első magyar LMBTQ-mesekönyv – időzítve a 91. Ünnepi Könyvhétre – a Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában jelent meg. A Meseország mindenkié címet viselő kötetben a mesék újraírt változataiban a pozitív hősök többek között melegek, leszbikusok, transzneműek, míg a heteroszexuális karaktereket gonosz szereplőket jelenítik meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.