Feljelentést tett a gödi momentumos polgármester

Egymilliós büntetést kapott a gödi önkormányzat közbeszerzési szabályszegés miatt. Feljelentés lett az ügyből.

2020. 09. 10. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kriminalizálódik a gödi önkormányzati munka, ezzel új szintre lépett a városban dúló ellenzéki belháború. Most Balogh Csaba momentumos polgármester jelentette fel – többed magával – Lőrincz László volt DK-s alpolgármestert, miután egymillió forintra büntették az önkormányzatot közbeszerzési szabálytalanság miatt, és a momentumos városvezető szerint Lőrincz becsapta őt és a testületet az előterjesztésével. Balogh másik helyettese, Fülöp Zoltán volt LMP-s alpolgármester ugyanakkor azt állítja: Balogh miatt büntették meg az önkormányzatot.

Eddig még érthető, ám a történet részletei már politikailag erősen áthangoltak, torzultak, mindenki a saját szemszögéből értelmezi a büntetést, miközben a másikra mutogat.

Mint ismert, Baloghot kétszer is felfüggesztette az önkormányzati testület kétharmados többséggel, és két fegyelmit is indított ellene. A fegyelmik zömmel a momentumos városvezető pandémia alatti egyszemélyes döntései miatt születtek. Az első fegyelmi megrovással zárult, amit Balogh bíróságon támad meg, a második fegyelmi eljárás még tart. A polgármestert szeptember 1-jével helyezte vissza a bíróság a tisztségébe, helyette addig Fülöp Zoltán vitte az ügyeket. Ő – a Facebook-oldalán olvasható tájékoztató szerint – az augusztus 27-i testületi ülésen azt közölte: a Közbeszerzési Döntőbizottság megbüntette Göd városát a helyi nyaralóházak konyhafelújításának szerződése miatt. Összesen egymillió forint bírságot kaptak a hatóságtól a nem megfelelő szerződés miatt. Ez volt az a dokumentum, amit Balogh Csaba saját hatáskörében kötött a kivitelező céggel, egy személyben. Mindezt pedig úgy tette, hogy a hivatal a saját bevallása szerint nem vett részt a folyamatban, pedig a testületi döntés és az érvényben levő szabályzatok szerint nekik kellett volna koordinálni a beszerzést.

Az akkor éppen felfüggesztés alatt lévő polgármester augusztus 29-én riposztozott, és összeesküvés-szerűséget vázolt fel a közösségi oldalán. „Lőrincz László félrevezette a Képviselő-testületet március 3-án, így szabálytalanul zajlott le a Dunaparti Nyaralóházak konyhájának felújítása. Tóth Ágnes volt már akkor is az ügyvezető, aki szintén részt vett a hibás beszerzésben, aminek nyertese a Kende Gastro Zrt. lett, ennek értékesítője Nagy Attila dunakeszi jobbikos képviselő. Fülöp Zoltán és Szilágyi László hazugságaikkal próbálják a felelősséget rám terelni, mert védik a társukat. Hiába próbálkoznak, már júniusban megtettem a szükséges lépéseket, hogy csökkentsem a büntetést, majd az ügyészségnél is megtettem a feljelentést Lőrincz László, Tóth Ágnes és Nagy Attila ellen” – írja a momentumos Balogh Csaba. A városvezető egyébként úgy gondolja, hogy „csak félmillió forint büntetést kapott az önkormányzat”, „ennél jóval magasabb lett volna az összeg, ha júniusban nem én magam jelentem az önkormányzat nevében ezt a hibát” – közli Balogh a történtekről a Göd Hangja nevű, érdekkörébe tartozó hírportálon.

Csakhogy a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatából kiderül:

500 ezer forint büntetést szabtak ki a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt, valamint 500 ezer forint büntetést az érvénytelenség jogkövetkezménye miatt. Ez pedig összesen egymillió forint.

A határozatból az is kiderül, hogy Göd Város Önkormányzata és képviselője, Lucsik János felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó kezdeményezte az eljárást, aminek eredményeként egymillióval kurtítják meg a gödi kasszát – az ellenzék szerint mindezt önös politikai érdekekből. A döntőbizottság határozatában egyébként nem szerepelnek nevek, így a Balogh által feljelentetteké sem.

A momentumos politikus a Göd Hangja portálon leírja azt is, a „Kende Gastro Zrt.-vel a vállalkozási szerződés 2020. március 24-én került aláírásra. A vállalkozó a szerződés teljesítését megkezdte”. Ekkor Balogh a pandémia miatt egy személyben vihette az önkormányzat ügyeit. A jelek szerint aláírt egy olyan szerződést, amiről később deríttette ki, hogy Lőrincz László alpolgármester „félrevezette őt és a testületet”. Az a Lőrincz László, aki Fülöp Zoltánnal, a volt DK-s Szilágyi Lászlóval és egy jobbikos képviselővel együtt Göd Fejlődéséért néven új frakciót alakítva, a Fidesz frakcióval összefogva kétharmados többséget szereztek a testületben. Eddig nem cáfolt hírek szerint éppen a két DK-s, Lőrincz és Szilágyi állt az élére annak a Balogh-ellenes akciónak, amely során az ellenzéki koalíció pártvezetőinél jelentették: Balogh Csabát emberileg és szakmailag is alkalmatlannak tartják a polgármesterségre. Ezzel aztán el is szabadultak az indulatok Gödön, a botrány országossá dagadt, a megoldás mind a mai napig nem látszik. A Momentum feloszlatná a testületet, új választást írna ki, Balogh ellenfelei pedig mindent megtesznek a polgármester ellehetetlenítése érdekében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.