Figyelemfelhívó kerékpáros felvonulás a limfóma világnapján

A limfóma egy nehezen felfedezhető daganatos betegség, amely a nyirokrendszert támadja meg, ám altípusainak nagy része jól kezelhető és gyógyítható. A Magyar Rákellenes Liga évek óta a kór tüneteire és a korai felismerés fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a limfóma világnapján, szeptember 15-én megrendezett biciklis felvonulással.

Veres László István
2020. 09. 15. 15:42
null
A Magyar Rákellenes Liga biciklis felvonulással szeretné felhívni a figyelmet a limfóma világnapján, szeptember 15-én a kór tüneteire és a korai felismerés fontosságára. Fotó: Magyar Rákellenes Liga honlapja
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A limfómára nincs szűrés, a betegségnek pedig nincsenek egyértelműen beazonosítható tünetei – mondta az M1 reggeli műsorában Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Az árulkodó jelek között a fél éven túl fennálló, a testsúly akár tíz százalékát meghaladó fogyást, illetve nyaki nyirokcsomók fájdalom nélküli duzzanatát, az állandó fáradtságot, az alvás közbeni erős izzadást és a bőrkiütéseket említette. Hozzátette, ha ezek a tünetek legalább két hétig tartanak, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

A Magyar Rákellenes Liga biciklis felvonulással szeretné felhívni a figyelmet a limfóma világnapján, szeptember 15-én a kór tüneteire és a korai felismerés fontosságára. Fotó: Magyar Rákellenes Liga honlapja

Rozványi Balázs beszélt arról is, hogy a világon 735 ezer, Magyarországon közel kétezer ember betegszik meg limfómában évente, a kezelésük nagyrészt kemoterápiával, sugárkezeléssel történik, a kór pedig valamennyi korosztályt érintheti: a fiatalabbak betegsége az úgynevezett Hodgkin-kór, míg az idősebbeké a non-Hodgkin-kór.

További problémaként említette, hogy a limfómának több mint nyolcvan altípusa ismert, és a számuk folyamatosan bővül. – Ezek egy részében a túlélés esélye 90 százalék feletti, azonban a késői stádiumban felfedezett megbetegedések esetében kisebb a gyógyulás esélye – hangsúlyozta a rákellenes liga elnöke, majd kitért rá, hogy idén negyedik alkalommal rendezik meg a kerékpáros felvonulást, amellyel a limfóma tüneteire és a korai felismerés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet. Elmondta, hogy a zöld pólós résztvevők a két nagy fővárosi hematológiai centrum, a Szent László Kórház és az Országos Onkológiai Intézet közti nyolc kilométeres távon tekernek végig, és ettől az évtől a megmozdulást egyéb városokra, így Gödöllőre és Gyöngyösre is kiterjesztik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.