időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Józsefvárosi menzabotrány: újabb tízmillió forint bírság

Nagy Orsolya
2020.09.09. 14:16
Józsefvárosi menzabotrány: újabb tízmillió forint bírság

Újabb bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság a Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzatra. A közétkeztetési feladatok ellátására másodjára indította el a közbeszerzési eljárást a baloldali polgármester, de ugyanúgy, mint első alkalommal, megsértette a közbeszerzési törvény több pontját, ezért a korábbi ötven millió forintos bírság mellett újabb tíz millió forint megfizetésére kötelezték.

A józsefvárosi Fidesz felszólította a polgármestert, hogy alakítson ki olyan rendszert, amely nem veszélyezteti a józsefvárosi gyermekek és a szociális étkeztetésben résztvevők mindennapi ellátását, és fejezze be azt a gyakorlatot, hogy

a haveri körök és különböző érdekcsoportok kiszolgálása érdekében rendre és sorozatosan áthágják a közbeszerzési szabályokat.

 

Még mindig nem sikerült ugyanis rendezni a közétkeztetés kérdését Józsefvárosban, ezért az adófizetők pénzéből összesen immár hatvanmillió forint bírságot kell megfizetnie az önkormányzatnak. Lapunk korábban felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a gyerekekre és idősekre egyaránt az önkormányzat konyhája főz, ám a helyi konyha ekkora mennyiséget önmagában nem tud ellátni. Az ebédek késve érkeznek, felborítják az óvodai rendet, és előfordult, hogy az idősekhez ebéd helyett csak konzervek érkeztek. Sürgős lett volna egy új közétkeztetési cég bevonása, ám

a Pikó András vezette önkormányzat másodjára is megszegte a közbeszerzési törvényt, ezért a hatóság megszüntette a júliusban kezdeményezett közbeszerzési eljárást, és megbüntette az önkormányzatot újabb tízmillió forintra.

 

Az önkormányzat a korábbi ötvenmilliós bírság megfizetése alól is kibújna, ezért bírósághoz fordultak.

A döntőbizottság legújabb határozata megsemmisíti az ajánlati felhívást, a közbeszerzési dokumentációt, az ezt követően meghozott valamennyi ajánlatkérői döntést és az ajánlatkérővel szemben tízmillió forint bírságot szab ki.

A Magyar Nemzet korábban megírta: Pikó a közbeszerzési eljárás előtt egy nappal dönthetett az említett közétkeztetési szerződés aláírásáról. A polgármester az egészségügyi veszélyhelyzet miatt kapott felhatalmazását arra használta, hogy önhatalmúlag, egy személyben megszüntesse az együttműködést a korábban közbeszerzési eljárásban kiválasztott Klassz Menza Kft.-vel, és egy új, külföldi érdekeltségű céget szerződtessen a közétkeztetési feladatok ellátására. Azóta az új cégnél, az Eurest Kft.-nél komoly közegészségügyi szabálysértéseket talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Mindezek ellenére a Pikó által vezetett önkormányzat folytatta az együttműködést a céggel mindaddig, amíg a Közbeszerzési Hatóság szabálytalannak nem minősítette. A hatóság ötvenmillió forintra büntette az önkormányzatot a közbeszerzési törvény megsértése miatt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.