Karácsony Gergely hallgat az ötvenmilliárdos támogatásról

Karácsony Gergely főpolgármester úgy tűnik megfontolta a Fidesz–KDNP-frakció javaslatát és rendkívüli közgyűlést hívott össze szeptember 14-én, 16 órára. A főpolgármester ezt megelőzően nem reagált a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció azon javaslatára, amely szerint fővárosi önkormányzat különítsen el 50 milliárd forintot a Budapesten idegenforgalomban dolgozóknak és a taxisoknak a koronavírus-járvány miatt kialakult válság miatt.

2020. 09. 10. 18:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely helyettesei még mindig úgy gondolják, hogy a fővárosnak nincs felelőssége és legfőképpen nincs feladata a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csökkentése érdekében. Továbbra is hárítják a felelősséget, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakciót pedig, amely ellenzékben dolgozik Budapesten, összekeverik a kormánnyal – írja a fővárosi Fidesz Facebook-bejegyzésében. A fővárosi Fidesz–KDNP frakciója indítványozta, hogy a főváros a meglévő pénzéből különítsen el ötvenmilliárd forintot a koronavírus-járvány által leginkább sújtott budapesti gazdasági szereplők megsegítésére. Karácsony Gergely főpolgármester, úgy tűnik, megfontolta a Fidesz–KDNP-frakció javaslatát, és a járvány elleni védekezés erősítése érdekében rendkívüli közgyűlést hívott össze szeptember 14-én, 16 órára.

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője lapunknak elmondta: a Facebookon megkapták a választ a főpolgármester helyetteseitől, miszerint a főváros nem ad pénzt, nem kívánnak a turisztikai ágazat dolgozóinak helyzetével foglalkozni.

– Ha megnézzük a szomszédos Bécset, ott most jelentették be a harmadik segélycsomagot, ötvenmillió eurót szánnak a szektor megsegítésére, ehhez képest Karácsony Gergely helyetteseinek válasza egy határozott nem a taxisoknak és az idegenforgalomban dolgozóknak. A bécsi döntés alapján látható, hogy miként viselkedik egy felelős városvezetés, és egy olyan, amelyik semmit nem akar csinálni – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Láng Zsolt. A frakcióvezető kitért arra is, hogy ha körbenézünk Európában, akkor észrevehető, hogy minden nagyváros elkezdett a koronavírus gazdasági hatásaival foglalkozni. A fővárosi turisták voltak a legkevesebben a nyáron, a főváros részéről mégsem történt semmi előrelépés.

– Azt látjuk, hogy van a főváros számláján nyolcvan-százmilliárd forint, ebből szabadítsanak fel egy összeget. Mi ötvenmilliárdban határoztuk meg ezt, és kezdjenek el ezzel az összeggel pályáztatni, adják oda a válságban lévő szektorban dolgozóknak. A főváros azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel – például a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával – és pályázati, valamint egyéb támogatási utakon kezdjen el segítséget nyújtani a legnehezebb ágazatokban működő vállalkozásoknak és az ott dolgozóknak – javasolta Láng Zsolt, aki hozzátette: cselekvés helyett a fővárosi ellenzék nyakába akarják varrni a felelősséget. Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes azt javasolta, hogy forduljunk a kormányhoz.

– Dorosz Dávid cinikus, de egyéves teljesítménye alapján ne is várjunk tőle többet. Ha valóban a kormányzati segítséget várnak, akkor a főpolgármester hívja össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, és dolgozzák ki együtt, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben a gazdaság élénkítése érdekében – reagált Dorosz Dávid Facebook-bejegyzésére Láng Zsolt. Hozzátette: Karácsony Gergely és csapata nem képes egymástól elkülöníteni a fővárosi ellenzéket és a kormányt. Nem tudják megszokni, hogy van egy ellenzékük, amely szintén arra nyert mandátumot, hogy a főváros ügyeivel foglalkozzon.

– Mi ezt tesszük. Ők egyetlen dolgot tudnak, mutogatni a kormányra. Lassan eltelik egy év, és nézzük meg például Dorosz Dávidot: a ténykedéséről annyit tudunk, hogy néhány hónap után elvették tőle a Lánchidat, mert alkalmatlan volt arra, hogy bármiben is előmozdítsa a felújítás ügyét, illetve a járványveszély kellős közepén közösségi ivókutakat adott át. Feltételezem, hogy a saját sikertelensége miatt ilyen durva velünk – fogalmazott Láng Zsolt. A frakcióvezető arra is rámutatott, hogy a fővárosi vezetés a tehetetlenséget kommunikációval próbálja palástolni.

– Üzengetések helyett azt javasoljuk, hogy a főváros ne várjon hónapokat a segítséggel, mert az a feladatunk, hogy segítsünk a fővárosi vállalkozóknak. Főleg a szállodaiparban, a vendéglátásban, a kiskereskedelemben dolgozóknak, az idegenvezetőknek és a taxisoknak kellene a segélycsomag, ők azok, akik ebben a helyzetben jelentős bevételkieséssel számolnak – jelentette ki Láng Zsolt.

Karácsony Gergely főpolgármester, úgy tűnik, megfontolta a Fidesz–KDNP-frakció javaslatát, és a járvány elleni védekezés erősítése érdekében rendkívüli közgyűlést hívott össze szeptember 14-én, 16 órára. A napirendi pontok között szerepel majd a maszkviselés szigorítása, például a mozikban és a színházakban, illetve a maszkviselési kötelezettség megszegőinek szigorúbb szankcionálása. Akár ötvenezer forintra is büntethető az, aki nem takarja el az arcát. A főpolgármester arra nem tért ki, hogy fontolóra veszi-e az ötvenmilliárdos segélycsomag létrehozását, az előterjesztések péntek délelőttől lesznek elérhetők a főváros honlapján.

 

 

 

--

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.