időjárás -1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Ezerhatszáz szociális intézményt zártak le Magyarországon

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2020.09.14. 09:31
Ezerhatszáz szociális intézményt zártak le Magyarországon

Mintegy 1600 szociális intézményt zártak le a koronavírus-járvány miatt, és ez mintegy százezer embert érint – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az államtitkár elmondta, az országos tiszti főorvos által elrendelt látogatási és intézményelhagyási tilalom a bentlakásos, idős emberek, fogyatékkal élők, pszichiátriai vagy szenvedélybetegek ápolásával foglalkozó intézményeket érinti – írja az MTI.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára
Fotó: Kurucz Árpád

Az 1600 ilyen intézmény három százalékát érintette szeptember 1-jéig a járvány, száz intézményből 97-ben még csak fertőzött sem volt – emelte ki az államtitkár.

– Tehát országosan nyugodtan mondhatjuk, hogy a szociális ellátó intézményi rendszer – köszönhetően az ott dolgozók munkájának – jól vizsgázott – tette hozzá.

Fülöp Attila szerint ebből egyetlen terület lóg ki, mégpedig a főváros, amely mintegy harminc ilyen intézményért felel, mégis itt volt a gócpontja a problémáknak: a halállal végződött fertőzések kétharmada a budapesti intézményekhez köthető, vagyis ezekben nem volt jó a kezelés, sőt sokszor jogszabályt sértettek.

Hangsúlyozta, nem az a kérdés, hogy a fertőzés bejut-e egy adott intézménybe, hanem az, hogy mit tettek a megelőzésért, ha pedig felüti a fejét a járvány, akkor miként kezelik azt.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.