Radikalizmus helyett újszerű környezetpolitikára van szükség

A veszélyek eltúlozása helyett reálisan kell szembenéznünk a környezeti kihívásokkal, új elemekkel kiegészítve a környezetpolitika eddigi eredményeit – kezdi Bartus Gábor a Green Policy Centernek készített tanulmányát. Az írás az előttünk álló évtizedek egyik legjelentősebb globális és egyben nemzeti kihívásáról, a természet állapotának romlásáról, a környezeti problémákról szól – konzervatív megközelítésben.

2020. 09. 29. 16:45
null
Mátraszentimre, 2018. május 9. A Csörgõ-völgy erdõrezervátum Mátraszentimre közelében 2018. május 8-án. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén lévõ védett erdõterületen minden emberi tevékenységet végérvényesen beszüntettek annak érdekében, hogy az erdõ természetes folyamatai zavartalanul és hosszú távon érvényre juthassanak, és azok megismerhetõvé, tanulmányozhatóvá váljanak. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a Green Policy Center elnevezésű szakmai műhely többrészes tanulmánysorozatának első része, amelyet kerekasztal-beszélgetés keretében mutattak be hétfőn este. A szép és a hasznos védelmében – A természet megőrzésének konzervatív útja című írásában Bartus Gábor környezetgazdász, egyetemi adjunktus

a médiában túlsúlyban megjelenő „radikális” válaszok helyett a problémák enyhítésének és megszüntetésének újszerű megközelítését javasolja.

Arra keresi a választ, hogy mit gondoljunk a környezeti problémákról, az éghajlatváltozásról, ha ezek létét elhisszük ugyan, de nem akarjuk sarkaiból kiforgatni a világot, s nem a kapitalizmus intézményeinek megszüntetésével, hanem reformjával akarjuk a természeti erőforrások degradációját megállítani.

Bartus Gábor arra is felhívja a figyelmet, hogy egyre inkább túl akarunk lépni a biológiai meghatározottságainkon, azonban ez egy természetellenes jelenség, amely határozottan veszélyt jelent a teremtés rendjére.

A konzervatív megközelítés az élet minden formájának védelme, csak ebben a kontextusban lehetséges a természet megóvása is

– írja a szerző.

A konzervatív szellemi hagyományból kiinduló írás egy patrióta környezetpolitika szellemi alapjainak lerakásához járul hozzá, s a józanság megőrzésének fontosságáról is szól. Nem tagadja a természet állapotának romlását, s ebben az emberi beavatkozás szerepét és felelősségét, de nem is hirdeti a világvége gyors bekövetkezését.

A tanulmányhoz Csite András, a HÉTFA Kutatóintézet vezetője írt ajánlást: „Bartus írása a józan ész vezérelte politikai szabályozás jogaiba való visszahelyezését sürgeti az univerzális világmegoldások helyett. Nekünk magyaroknak a Kárpát-medence természeti erőforrásainak aggasztó állapota, további degradálódása,

a magyarság élettereinek romlása a nemzeti élet egyik legjelentősebb biztonsági kockázatát jelenti.

A nemzet megerősítésének célját középpontba állító patrióta politikának épp ezért kezdeményezőleg kell fellépnie a természeti erőforrások elpusztításának megakadályozásában és helyreállításában.”

A Green Policy Center tanulmánysorozatának várhatóan havonta megjelenő új elemei az adott kereteken belül átfogó képet kívánnak felvázolni többek között:

  • a konzervatív filozófia és a keresztény egyházak releváns tanításainak,
  • a nemzetközi térben Magyarország szerepének és felelősségének,
  • a biztonsági kihívásoknak és az arra adható válaszoknak,
  • a hazafiasság és a természet védelme kapcsolatának, valamint
  • a szélesebb értelemben vett fenntarthatóság kérdéskörének bemutatása révén.
  • Organikus válaszokat keresve

    A 2020 áprilisában megalakult Green Policy Center a fenntarthatóság és klímaváltozás témáiról szóló átfogó párbeszéd ösztönzésének szándékával 2020 szeptemberétől kezdve egy tanulmánysorozat publikálását tervezi. A tanulmánysorozat célja, hogy olyan elemzések szülessenek, amelyek megvizsgálják a keresztény-konzervatív filozófia, értékrend és a környezet- és klímavédelem közötti szerves összefüggéseket annak érdekében, hogy Magyarország közép- és hosszútávú nemzeti céljai, így a 2050-es klímasemlegességi cél is reális úton elérhető legyen. A kezdeményezés alapállítása szerint a természet és környezetvédelem ügye szerves része a keresztény-konzervatív gondolkodásnak, csak ez egy ideje elfelejtődött és más ideológiák tűzték azt zászlajukra.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.