Sikeresen védekeznek a református idősotthonok

Eddig eredményesnek bizonyulnak az állami és intézményi hatáskörben bevezetett védekezési korlátozások a református idősotthonokban, ugyanis jelenleg a gondozottak és munkatársak között sincs fertőzött személy – mondta a Magyar Nemzetnek Beszterczey András, a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodájának vezetője. Lapunk kérdésére arról is beszámolt, hogy a teljes intézményi rendszert illetően, több hónapra elegendő védőfelszerelés áll a rendelkezésükre.

2020. 09. 23. 17:04
null
Mátészalka, 2020. május 14. Az ellenõrzést végzõ Mátészalkai Járási Hivatal népegészségügyi osztályának munkatársa egy lakóval beszélget a Szatmári Református Egyházmegye által fenntartott mátészalkai idõsek bentlakásos otthonában 2020. május 14-én. Bráder Zoltánné intézményvezetõ elmondta, hogy a megyei kormányhivatal szakemberei úgynevezett utóellenõrzést tartottak, elsõsorban a beteg, vagy vírusfertõzés gyanúja miatt elkülönített idõseknek kialakított fürdõszobák és illemhelyek meglétét vizsgálták. A 43 idõs embert gondozó intézményben eddig nem voltak kialakítva az izolációs helyiségekhez tartozó vizesblokkok, ezt az elmaradást pótolták mintegy két hét alatt. Folyamatosan ellenõrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idõsotthonokat az országos tisztifõorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodája által fenntartott idősotthonokban tartózkodó lakók, valamint a munkatársak körében sincs koronavírus-fertőzöttről tudomásunk, de fel vagyunk készülve arra, hogy bármikor bekerülhet egy-egy pozitív eset az intézményeinkbe – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Beszterczey András.

Interjúnk elkészítése után derült ki, hogy az egyik református idősotthon lakója egyéb egészségügyi problémák miatt kórházba került, ahol a járványügyi protokoll szerint elvégzett első koronavírus-tesztje negatív, a következő viszont már pozitív eredményt mutatott. Tehát a beteg – aki jelenleg is klinikai kezelés alatt áll – mindenbizonnyal a kórházban kaphatta el a fertőzést.

A Diakóniai iroda vezetője lapunk megkeresésére beszámolt róla, hogy a nagyobb veszély elkerülése, valamint a közel hatszáz gondozott egészségének megőrzése érdekében ők már körülbelül másfél héttel a hivatalos állami tilalom bevezetése előtt kijárási és látogatási tilalmat rendeltek el az idősotthonokban. Továbbá az intézményekben dolgozókat is folyamatosan arra figyelmeztetik, hogy gondolkodjanak felelősen, és figyeljenek oda a kötelezően betartandó intézkedésekre, valamint lehetőleg ne vegyenek részt nagyobb társas rendezvényeken, és kerüljék ebben az időszakban a szórakozóhelyeket is.

Beszterczey András a rendelkezésükre álló védőfelszerelések kapcsán elmondta: azok minősége és mennyisége is megfelelő, a teljes intézményrendszert illetően jelenleg három hónapra elegendő tartalékuk van. Hozzátette, tavasszal ugyanezt viszont nem tudta volna elmondani, mert akkor hirtelen jött a veszedelem, ennek következtében pedig a védőfelszerelések beszerzése is akadályoztatott volt, most pedig egyelőre a beszerezhetőség nincs korlátozva, így nem tart attól, hogy ebből probléma adódna a továbbiakban.

Fotó: Református.hu

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavaszi időszakhoz képest új lakók beköltözésére is van lehetőség, de ez szigorú szabályokhoz van kötve: a beköltözés feltétele az öt napon belül elvégzett két negatív PCR-teszt bemutatása. Hozzátette: tömeges beköltözések ebben az időszakban nincsenek, de tapasztalati szerint az érdeklődés folyamatos a férőhelyek iránt, új lakók pedig havonta érkeznek az intézményekbe.

A Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodájának vezetője arról is szólt, hogy az idős lakók nagy többsége elfogadóan viselkedik a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben is. Véleménye szerint ebben az is közrejátszik, hogy a gondozottak koruknál fogva átéltek ettől sokkal nagyobb csapásokat – háborút, forradalmi időszakot, sőt a kommunizmust is –, így ezek a szigorító intézkedések egészen másképpen csapódnak le az ő lelkükben, mint az új nemzedékében. – Akik viszont nehezebben fogadják el a kialakult helyzetet, azok a hozzátartozók, de megértik, hogy minden korlátozás – legyen az akár országos, akár intézményi hatáskörű – azt a célt szolgálja, hogy megvédjük a szeretteiket – emlékeztetett az irodavezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.