Túladagolták a gyógyszert, belehalt a beteg

Két egészségügyi dolgozó figyelmetlensége vezetett egy idős beteg halálához.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2020. 09. 10. 10:06
Illusztráció
2020.05.21. Budapest Bajcsy Zsilinszky kórház és rendelő intézet. Fotó: Havran Zoltán Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hároméves nyomozás, szakértői vélemények értékelése és a bizonyítékok mérlegelése után szeptember 9-én vádat emelt a Hatvani Járási Ügyészség egy Heves megyei idősek ápolására szakosodott intézet két egészségügyi dolgozója, egy ápoló és egy orvos ellen. A halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárásban a vádhatóság pénzbüntetésre, illetve felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett javaslatot a bíróságnak, mellékbüntetésként pedig kérte a két vádlott eltiltását foglalkozásuk gyakorlásától.

Egy 77 éves férfi beteg halála miatt indult eljárás a két egészségügyi dolgozó ellen. A bűncselekmény elkövetésekor az egyikük a hevesi intézmény részlegvezető ápolója volt, aki a gondozottak gyógyszeres kezeléséért, illetve annak dokumentációjáért is felelt. Az ügy másik vádlottja az a körzeti orvos, aki a megbízás értelmében a hevesi településen levő idősotthon betegeit is kezelte.

Az 1940-ben született sértett súlyos beteg volt, 2017 márciusától több kórház belgyógyászati részlegén is ápolták korábbi szívműtétéhez köthető panaszai miatt. Értágító beavatkozást is elvégeztek rajta, a műtét miatt a kórházi orvosok napi 10 milligramm vértágító szer alkalmazását írták elő. A gyógyszeres kezelés hatásosnak bizonyult, sikerült normalizálni a beteg véralvadási szintjét, ezért a gyógyszeradagját majdnem a tizedére, 1,5 milligrammra csökkentették.

2017 áprilisának végén a beteget a kórházi zárójelentéssel – melyben benne volt a csökkentett gyógyszeradagra vonatkozó előírás is – hazaengedték az idősotthonba. A Magyar Nemzet információi szerint az idős férfit nehéz betegnek minősítették a kórházban is, a sikeres kezelések ellenére sem volt képes önmaga ellátására, gyógyszereinek adagolását sem tudta kontrollálni, állandó felügyeletet igényelt. Az idős férfi ugyanakkor tisztában volt állapotával, kiszolgáltatott helyzete és rossz családi körülményei miatt sokszor volt agresszív, ilyenkor durván beszélt, öngyilkosságra utaló kijelentéseket is tett.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az idősotthonba történő visszafogadáskor a főápolónő feladata volt a férfi gondozásához szükséges tervdokumentáció elkészítése. A zárójelentés adatait félreértelmezve azonban a kezelés elején elrendelt 10 milligrammos napi véralvadásgátló beállítását rendelte el az utolsó, 1,5 milligrammos adag helyett. A tévedést a beteget másnap megvizsgáló orvos sem vette észre. A doktornő a rendőrségi kihallgatása során azzal védekezett, hogy a beteg súlyos mentális problémáira, az ápolókkal szembeni erőszakos, sértegető és fenyegető kijelentéseire, öngyilkossági szándékot tartalmazó kijelentéseire összpontosított, megpróbálta megnyugtatni az idős, elkeseredett embert. A tévedés következtében a beteg az elkövetkező hetekben naponta az előírt adag több mint hatszorosát kapta a gyógyszerből, a túladagolás következtében pedig olyan rosszul lett, hogy 2017. május 3-án mentőt kellett hívni hozzá. Kórházba szállították, de ott másnap meghalt. Halálában az alapbetegsége is szerepet játszott, de az ügyben elrendelt igazságügyi orvos szakértői vizsgálat megállapította, hogy a férfi legyengült szervezete nem bírta az előírt gyógyszermennyiség többszörösét. Az ügyben több, egymástól független orvos és toxikológus szakértőt is kirendelt a nyomozó hatóság. A szakértők véleménye alapján bebizonyosodott, hogy a gyógyszermérgezés okozta a beteg halálát.

A vádhatóság foglakozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetését állapította meg mind a két terheltnél. Az ügy nyomozati szakaszának lezárásával az ügyészség indítványt tett arra, hogy a jelenleg is érvényes járványügyi biztonsági szabályokat figyelembe véve tárgyalás nélkül, végzésben mondja ki bűnösnek a bíróság a két vádlottat, akik elismerték a terhükre rótt jogsértéseket. Az ápolónővel szemben pénzbüntetésre, az orvosnővel szemben felfüggesztett börtönbüntetésre tett javaslatot az eljáró ügyész, egyben indítványt tett a vádlottak esetében foglalkozásuk gyakorlásának határozott idejű – legalább egyéves – eltiltására is. A két vádlottnak meg kell fizetnie a szakértői díjak költségét is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.