Vért adott Müller Cecília és Gál Kristóf

Javában zajlik az Egy vérből vagyunk elnevezésű, véradással egybekötött jótékonysági futóverseny, amelynek fővárosi állomásán, az Országos Vérellátó Szolgálat Karolina úti központjában Müller Cecília és Gál Kristóf is jelen volt. Az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott: nagyon fontos, hogy minél többen menjenek el vért adni, mert vér csak vérrel pótolható.

Veres László István
2020. 09. 08. 13:24
Egy vérből vagyunk kampány. Müller Cecília, Gál Kristóf.
20200908 MN Budapest Karolina út Országos Vérellátó Központ. Véradás illusztráció. Egy vérből vagyunk kampány. Müller Cecília, Gál Kristóf. Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap reggel nyolc órakor Szarvasról, a történelmi Magyarország középpontjáról elrajtolt az Egy vérből vagyunk elnevezésű jótékonysági futóverseny, amely a nemzeti összetartozásra, valamint a véradás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. – Az idei, immár hatodik akcióval a délvidéki Muzslyán működő Emmausz fiúkollégium lakóinak gyűjtöttünk sporteszközöket. Eredetileg azt terveztük, hogy májusban indulunk, és Muzslyán értünk volna célba. A járvány első hulláma miatt azonban szeptember 6-ára halasztottuk a rajtot, a futás pedig csütörtökön, a röszkei határon félbeszakad – mondta el köszöntőjében a véradással egybekötött jótékonysági esemény főszervezője. Gui Angéla hozzátette, hisznek abban, hogyha a száz esztendővel ezelőtti határmódosítások nem tudtak elválasztani minket nemzettársainktól, akkor a járvány sem tud.

Fotó: Mirkó István/ Magyar Nemzet

– Az Országos Vérellátó Szolgálat egészen a közelmúltig csak életmentő műtétekhez tudott vérkészítményt biztosítani.

Nagyon fontos, hogy mindenki menjen el vért adni, mert vér csak vérrel pótolható, és aki így tesz, az jótékonykodik is, hiszen abból ad, ami a legdrágább neki

– hangsúlyozta a „karitatív futónagykövet”, aki arról is beszámolt, hogy a következő napokban Kecskeméten és Szegeden is szerveznek véradásokat.

– A mai napon mindenkinek, főleg azoknak jár a köszönet, akik a véradás által magukból adnak valamit. Saját, korábbi praxisomból tudom, hogy sok beteg szorul vérre, és olyanok is vannak, akiket az a közösség tart életben, amely folyamatosan biztosítja számukra a vért – mondta Müller Cecília, aki maga is örömmel csatlakozott a véradókhoz.

– Azt jól tudjuk, hogy egy donor három életet ment meg, ám arról ritkábban esik szó, hogy a véradó a saját egészségéért is tesz, hiszen a véradás során számos olyan vírusos megbetegedést – például a hepatitis B-t és C-t, a HIV-fertőzést, vagy a szifiliszt – kiszűrnek, amely vér útján terjed

– hangsúlyozta az országos tiszti főorvos, aki felhívta a figyelmet, hogy a véradás a járványidőszakban sem jár többletkockázattal.

A Magyar Nemzet kérdésére Müller Cecília megerősítette, hogy korábban évente többször is adott vért, ám amióta országos tiszti főorvos lett, nem volt erre alkalma, így nagyon örül a mostani lehetőségnek. Kitért arra is, hogy előző munkahelyein és a Nemzeti Népegészségügyi Központban is rendszeresen biztosítanak helyszínt véradó eseményeknek.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról beszélt, hogy rendszeres véradóként örömmel állt a program mellé, a véradást pedig a felebaráti szeretet leginkább kézzelfogható formájának nevezte.

– Azoknak, akik a beavatkozással járó minimális fájdalomtól tartva nem adnak vért, azt javaslom, hogy gondoljanak bele annak a fájdalmaiba, akinek akár egy műtét, akár egy baleset miatt szüksége van a vérre

– buzdított a rendőr alezredes, aki lapunknak elmondta, eddig már több mint negyven alkalommal adott vért, legutóbb áprilisban, a kijárási korlátozások idején. Hozzátette, minden évben igyekszik kihasználni mind az öt alkalmat, amikor lehetséges vért adni.

– Jelenleg a vérkészlet stabil, köszönhetően az elmúlt két hét intenzív véradókampányának, viszont a fokozódó járványhelyzet miatt arra számítunk, hogy csökkenni fog. Ezért arra kérek mindenkit, hogy aki teheti, az jöjjön el vért adni – jelezte Nemes-Nagy Zsuzsanna, az Országos Vérellátó Szolgálat regionális igazgató főorvosa.

Az eseményen Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is jelen volt, aki mielőtt vért adott volna, beszámolt róla, hogy a járvány első hullámának idején a magyarok jelentős része kezdett el szabadtéri sportokat űzni, főként futni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.