időjárás 24°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

A Csömöri úti felüljáró ügyében is tehetetlenkednek Karácsonyék

Kerékgyártó György
2020.10.20. 15:18
A Csömöri úti felüljáró ügyében is tehetetlenkednek Karácsonyék

Előre szólunk: a Fogarasi úti felüljárón is kezdenek hasonló jelek mutatkozni. Ha azt sem időben újítják fel, akkor a XVI. kerület teljesen el lesz vágva – jelentette ki Szatmáry Kristóf, Zugló-Alsórákos országgyűlési képviselője azon a sajtótájékoztatón, amelyet Láng Zsolttal, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetőjével közösen tartottak október 20-án.

Szatmáry Kristóf és Láng Zsolt A szerző fotói

A téma a zuglói Csömöri utat és a XV. kerületi Drégelyvár utcát összekötő felüljáró volt, amelyen tavasz óta csak az autóbuszforgalom haladhat át. Szatmáry figyelmeztetése valóságos veszélyre hívta fel a figyelmet. Arról, hogy a lezárás miatt az Erzsébet királyné útja felé átterelődő forgalom milyen terhelést jelent a XV. kerület számára, nemrég írt a Magyar Nemzet. És valóban, ha ez a helyzet sokáig marad, akkor a problémák tovább nőhetnek.

A pilléreket megtámasztották

Márpedig a helyzet, úgy tűnik, marad. Láng Zsolt, röviden összefoglalva az eddig történteket, elmondta: a híd felmérése már évekkel ezelőtt megtörtént, 2017–18-ban a tervek is elkészültek, a 2019-es költségvetésben pedig nettó 800 millió forintot rendelt a főváros az elvégzendő munkálatokra. Ezek azonban nem kezdődtek el az új városvezetés mandátumának kezdete után, és azóta is csak halasztják a megvalósítást. Idén tavasszal – azzal az ígérettel, hogy decemberig elvégzik a munkát – lezárták a felüljárót az átmenő forgalom elől, és a kivitelező átvette a területet. Munka azonban nem kezdődött, és mint a sajtóban megjelent nyilatkozatokból kitűnik, Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Tüttő Kata arra hivatkozva nem ígérik a munkálatok mielőbbi megkezdését, hogy az újabb mérések szerint a híd rosszabb állapotban van, mint azt eredetileg gondolták, a kivitelezéshez pedig szerintük több pénzre volna szükség. Láng Zsolt tájékoztatása szerint a főváros újabb ígérete az, hogy talán jövő decemberre megvalósulhat a beruházás, a lezárás addig marad.

A baj szabad szemmel is jól látható

– Az a helyzet, hogy ebben az esetben a főpolgármester nem mutogathat visszafelé. Ugyanis tavaly október előtt öt éven át volt Zugló polgármestere, emellett ott ült a fővárosi közgyűlésben is, tehát a felüljáró ügyében képben kellett legyen. Reméljük, hogy hatnak az érvek, lép a főváros, máskülönben nagyon rossz helyzetbe hozzák az Észak-Pesten élőket – fejtette ki Láng Zsolt. Szatmáry Kristóf megjegyezte: a felüljáró lehet Zugló Lánchídja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.