Az Emmi főosztályvezetője a Sajtószabadság-díj egyik kitüntetettje

Január végéig, és ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők Kovács Kálmán festményeit a MÚK központjában.

2020. 10. 29. 20:32
null
Balogh Andrea Johanna Petőfi Sándor Sajtószabadság_Díjátadás. 20201029 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Újságírók Közössége (MÚK) által több mint húsz éve minden esztendőben átadott Petőfi Sándor Sajtószabadság-díj idei kitüntetettjei Balogh Andrea Johanna egészségügyi újságíró, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője, valamint Mohai Gábor rádiós és televíziós személyiség, előadóművész. Lovas Dániel, a MÚK elnöke a csütörtöki ünnepség után lapunknak elmondta, az egykor népszerű televíziós bemondó esetében az egész életművet díjazták, Balogh Anna Johannának pedig az onkológiai újságírás területén nyújtott teljesítményét ismerték el.

A díjátadó ceremónia mellett a MÚK Bartók Béla úti központja a Kovács Kálmán festő képeiből összeállított kiállításnak is otthont ad, s a műtárgyak január végéig lesznek ingyenesen megtekinthetők. A rendes nyitvatartási idő hétfőn, szerdán és csütörtökön reggel 9–12-ig tart, ám előzetes egyeztetéssel más időpontban is megtekinthető a nagyjából negyven festmény. Szuda Barna művészettörténész a kiállítást megnyitó beszédében Kovács Kálmán számos művészettörténeti stílust átfogó életművét ismertette, s elmondta, hogy a hazánkban gyakorlatilag ismeretlen művész külföldön – például Ausztriában és Oroszországban – komoly hírnevet szerzett. Kovács, – aki élete utolsó éveiben visszatért Magyarországra, és a Győri Egyetemen tanított –, a rendszerváltás előtti években aktív közéleti szerepet vállalt, és a nemzeti érzelmű ellenzéknek – például Lezsák Sándornak, vagy az Inconnu Csoportnak – volt a mentora. Az érdeklődők erről a kiállítás helyszínén is kapható Magyar Múzsa folyóirat legfrissebb számában olvashatnak, amelyben megtekinthető a kiállítás teljes anyaga.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.