Bakondi: Egyre többen próbálkoznak Magyarország határainál

Legtöbben a szerb-magyar határon próbálkoznak, de növekedés van a magyar-román határhoz érkezők számában is.

Forrás: MTI2020. 10. 07. 11:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen próbálkoznak Magyarország határainál illegálisan bejutni az országba – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a legtöbben a szerb-magyar határon próbálkoznak, de növekedés van a magyar-román, illetve esetenként a magyar-horvát határhoz érkezők számában is. Az illegális bevándorlók átjutási módszerei közül az alagutakat emelte ki a főtanácsadó.

Rámutatott: 2020-ban az előző évhez képest nemcsak a próbálkozó illegális bevándorlók száma növekedett, de az embercsempészet miatt is több ügyet indítottak 2019-hez viszonyítva.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Idén 25 ezernél is több, míg tavaly egész évben 16 ezer illegális bevándorló próbált átjutni a magyar határon. Embercsempészet miatt tavaly 150, idén már 307 emberrel szemben indítottak eljárást – közölte Bakondi György.

Negyvenöt szíriait találtak egy török sofőr román kamionjában Tatánál

Egy török sofőr kamionjában szerda hajnalban negyvenöt illegális bevándorlót fedeztek fel, valamennyien szíriai állampolgárnak vallották magukat – közölte honlapján a rendőrség.

A Győr-Moson-Sopron megyei főkapitányság közleménye szerint a járművet egy négy megyére kiterjedő akció keretében, a székesfehérvári rendőrök jelzése alapján állították meg. A román rendszámú teherautóban 42 férfi és három nő tartózkodott.

A kamion 29 éves sofőrje ellen embercsempészés miatt eljárás indítanak. Az illegális bevándorlókat, meghallgatásuk után, visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz – írták.

Nagyüzemben próbálkoznak az embercsempészek

Az embercsempészek, két nap alatt majdnem száz embert próbáltak bejuttatni Magyarországra. Fejenként 300-1000 eurót kérnek a migránsoktól, hiába nagy a kockázat, a nagy pénz vonzza a bűnözőket is.

Az elmúlt napokban kilenc embercsempész bukott le, kilencvenöt migránst próbáltak jogosulatlanul bejuttatni Magyarország területére. Új trükk, hogy az embercsempészek sofőrnőt alkalmaznak, hátha így nem tűnik fel az autó a rendőröknek. Bérelt személygépkocsik csomagtartójában is utaztattak migránsokat a szállítók.

A hétvégén az embercsempészek a csongrádi határszakaszon próbálkoztak. Még vasárnap éjjel juthattak át a tilosban azok a külföldiek, akiket október 5-én éjjel fél egykor igazoltattak a határrendészek Ruzsa külterületén egy földúton. A rendőrök egy kivilágítatlanul álló kisbuszra figyeltek fel, melybe a járőrök felbukkanásakor több, addig a jármű körül álldogáló alak beugrott, majd megpróbáltak elhajtani. A szlovák rendszámú autót a határvadászok feltartóztatták, a sofőr mellett 17 férfit fogtak el. A gépkocsi utasai, akik magukat afgán, jemeni, szír, iráni, indiai és iraki állampolgárnak vallották, magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, valamint személyazonosságukat igazolni nem tudták, ezért a rendőrök visszakísérték őket a szerb határra, Szerbia területére. A sofőr ellen embercsempészet gyanúja miatt büntetőeljárás indult, autóját lefoglalták, a szlovák fuvarost pedig őrizetbe vették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.