Bíróság elé állhat a kislányát vízbe fojtó anya

Az igazságügyi orvos szakértői véleménye szerint a gyilkossággal gyanúsított anya nem szenved sem cselekvőképességét, sem beszámítási képességét korlátozó betegségben.

Végh Attila
2020. 10. 14. 14:48
Gyeremekgyilkosság 2020405 Budapest
Fotó: Mihaldik Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint az igazságügyi elmeorvos szakértő nem talált olyan, beszámítási korlátozottságot a 38 éves budapesti P. Orsolya vizsgálata során, mely azt igazolta volna, hogy a nő nem volt tudatában tettének, nem fogta fel, mit tett gyermekével. Az anya április 5-én azzal kereste fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság panaszirodáját, hogy előző este megölte egyéves kislányát.

Nem akartak hinni a rendőrök a fülüknek, amikor a Havanna lakótelepen élő nő ezzel a hírrel adta fel magát. A BRFK ügyelete azonnal riasztotta a kispesti járőröket, hogy hatoljanak be a nő lakásába, ellenőrizzék az általa elmondottakat. Fél óráig még bizakodtak abban, hogy a zavartan viselkedő P. Orsolya csak félrebeszél. A lakásába kiérkező rendőrök azonban halottkémet, forró nyomos helyszínelő csoportot kértek a nő címére, visszaigazolva, hogy egy kislány holttestét találták meg a vízzel teli fürdőkádban. Az orvosok szerint a gyermek megfulladt, a helyszínen és a testén talált nyomok alapján erőszakkal nyomták a víz alá.

karanténban ölt

A gyilkossággal gyanúsított nőt azonnal őrizetbe vették, a bíróság elrendelte letartóztatását, és a kényszerintézkedést a mai napig nem oldották fel a hatóság. A szomszédok szerint nem hallatszott ki az átlagosnál többször gyereksírás a lakásból, nem volt gond sem a gyermekkel, sem az anyával, nem hangoskodtak, nem zavarták a folyosó nyugalmát.

Az anya ekkor harmadik hete volt karanténban a koronavírus-járvány első hullámakor a picivel, ketten, egy kis panelbe bezárva, ez okozhatott feszültséget a nőben. Nem adott választ arra, miért döntött úgy, hogy megöli a gyermeket. Miután belefojtotta lányát a fürdőkádba, lefeküdt aludni, csak másnap reggel ment el a rendőrségre. A bíróság által elrendelt elmeorvosi vizsgálat szerint tudta, mit tett, tisztában volt cselekedete következményével. A lakásban a bűnügyi helyszínelők nem találtak olyan nyomot, ami arra utalt volna, hogy a nő magával is végezni akart. A gyermek apjával sem volt olyan kapcsolatban, hogy a kislány halálával akart volna bosszút állni, fájdalmat okozni a férfinak. Valamiért úgy döntött, ölni akar, véget akar vetni az anyaságának, de hogy miért, arról nem beszélt.

Fotó: MTI/Mihaldik Zoltán

szülés utáni depresszió

A tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntett miatt folytatott nyomozás vizsgálati szakaszában a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának nyomozói a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratot október 13-án átadták az illetékes ügyészségnek. P. Orsolya legalább tízéves börtönbüntetésre számíthat, a gyermek vízbe fojtása miatt a különös kegyetlenséggel elkövetett minősítést is megállapíthatja a vádhatóság.

Az orvostudomány és a kriminológia is ismeri a gyermekágyi depresszió fogalmát, mely a szülés után 10–30 naptól következhet be, és akár évekig is eltarthat, különösen a gyermeküket egyedül nevelő nők körében. Almási Kitti pszichológus egyik, a témában rendőrségi körökben sokat idézett tanulmányában arról ír, hogy különösen veszélyeztetettek azok a nők, akik későn szülnek, ráadásul korábban voltak pszichés problémáik. A Magyar Nemzet információi szerint a gyermekének 37 éves korában életet adó P. Orsolya beleesik ebbe a körbe. A pszichológusok és a rendőrök előtt ismert tény, hogy a szülés utáni pszichózisban szenvedők némelyike a gyermekágyi depresszió legsúlyosabb állapotában odáig juthat, hogy gyermeke vagy saját maga életét is kiolthatja. A kutatások kimutatták, a pszichotikus esetek egy része depressziós és mániákus depressziós formát is ölthet a szülés utáni hónapokban, de skizofrén tünetekbe is átfordulhat. A betegségnél gyakori a hirtelen személyiségváltozás, a dezorientáltság, a bizarr viselkedés, a szélsőséges hangulatok változása, a realitásérzék teljes elveszítése, a hallucinációk, a kényszerképzetek fellépése a szülést követő, akár évekig is elhúzódó időszakban. Súlyos esetben csecsemőgyilkosság fordulhat elő, ennek gyakorisága a kriminalisztikai statisztikák szerint az ilyen betegségben szenvedő anyák esetében nem éri el a négy százalékot.

fokozott felügyelet

Az elmeorvosok szerint P. Orsolyát büntetőjogilag nem gátolta semmilyen kimutatható pszichológiai betegség, nincs olyan ok, ami kizárná a büntethetőségét. Jogerős ítélet után a Kalocsai Fegyházban kell majd letöltenie a büntetését, speciális védelmi fokozat alatt, mert a női börtön elítéltjei nem bánnak kesztyűs kézzel a gyermekgyilkos anyákkal, a letartóztatására kijelölt börtönben is fokozottan ügyel a személyzet arra, hogy a fogvatartottat ne érhesse semmiféle atrocitás a büntetés-végrehajtási intézetben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.