Házak helyett számlagyárat építettek

A közel félmilliárdos kár nagy része megtérült a lefoglalt ingatlanokból, luxusautókból

Végh Attila
Forrás: NAV2020. 10. 01. 10:10
NAV informatika
Forrás: NAV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október elsején a Pécsi Járásbíróság Nyomozási Csoportja letartóztatta azt a négy vállalkozót, akik számlagyárból szereztek százmilliókat. A luxuskörülmények között élő csalók közel félmilliárd forinttal károsították meg az államkasszát, balatoni villákra, sportkocsikra költötték a pénzt. Jóval az átlag feletti körülmények között élt az a vállalkozó, aki három társával egy adócsaló építőipari céghálózatot működtetett. A számlagyár 433 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. A Nemzeti Adó és Vámhivatal bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt indított büntető eljárást az ügyben.

Egy látszólag építőipari tevékenységet végző, hét Pest megyei gazdasági társaságból álló céghálózatot működtetett a szintén Pest megyei illetőségű bűnszervezet vezetője. A láncolatba épített cégek elenyésző mennyiségű valós munkát végeztek, azokat ténylegesen fiktív számlázásra, kifejezetten bűncselekmények elkövetésére hozták létre. Az ügyben feltárt befogadó cégek a fiktív számlák könyvelésükbe történő beállításával jelentősen csökkentették, illetve elkerülték ÁFA és társasági adónemben jelentkező fizetési kötelezettségeiket. A bűnszervezeti cégláncolaton az elkövetők csaknem nágymilliárd forintot futtattak át. Az ügyletek valóságtartalmát kérdőjelezi meg az, hogy a cégláncolatba beérkező összes pénz az utalások napján vagy az azt követő napon készpénzben felvételre került a bűnszervezet egyik tagja által.

A bűnszervezet 433 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek az általános forgalmi adó és társasági adó adónemben. Ennek közel kilencven százaléka megtérült az akció során, a kiterjedt vagyonkutatás eredményeképpen. A bűnszervezet irányítójának 355 millió forint értékű luxusingatlanain túl a ruhák közé elejtett titkos széfben talált 7,5 millió forintot, három több tízmillió forint értéket képviselő sportkocsit foglaltak le a nyomozók. A cégek számláit zárolták, az ezeken levő pénzt lefoglalták.

A rajtaütés napján három megyében huszonnégy helyszínen intézkedett az a hetven adónyomozó és pénzügyőr, akik begyűjtötték a bizonyítékokat, gyanúsítottakat és tanúkat hallgattak ki. A NAV informatikai szakemberei segítségével adatmentéseket hajtottak végre a csalás elkövetése során használt laptopokról, telefonokról és e-mail fiókokból.

A nyomozók összesen hét személyt hallgattak ki, akik közül a bűnszervezet vezetőjét, két további bűnszervezeti tagot, valamint az őket segítő, a pénz mosásában főszerepet játszó, a bűnszervezet tagjaként közreműködő könyvelőt is őrizetbe vették. A Pécsi Járásbíróság Nyomozási Csoportja – figyelemmel a bűncselekmények jelentős tárgyi súlyára, a kiszabható büntetési tételekre és a gyanúsítottak bűnszervezetben betöltött meghatározó szerepére – elrendelte mind a négy gyanúsított letartóztatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.