Jelentős beruházások maradnak el az egykor virágzó Szombathelyen

Nincs túl sok oka az ünneplésre Szombathely balliberális vezetésének, a városban ugyanis jelentős beruházások maradnak el. Az egyik legfontosabb kampányígéretük, az út- és járdafejlesztés szenvedte el a legnagyobb forráselvonást a koronavírus-járványra hivatkozva. A helyzet azért is érdekes, mert amikor az előző, kormánypárti vezetés átadta a hivatalt, még jelentős források voltak az önkormányzat kasszájában. Nagy kérdés, miként jutott el a város a többmilliárdos többlettől a megszorításig.

2020. 10. 17. 16:23
null
Nemény András (MSZP) polgármester Fotó: Vas Népe/ Horváth Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombathely pénzügyi helyzete rendkívül stabil volt, amikor a balliberális oldal győzelme után a Fidesz–KDNP tavaly ősszel átadta a várost. Az önkormányzatnak 13 milliárd forintnyi lekötött forrása volt, amely az elnyert, folyamatban levő beruházások fedezetét képezte, emellett körülbelül hárommilliárd forintnyi szabadon felhasználható pénzösszeggel rendelkezett, ami annak volt köszönhető, hogy eladtak 2,2 milliárd forintért egy ingatlant egy ipari területen, és a tervezettnél egymilliárd forinttal több iparűzési adó folyt be.

Parkolási ígéret

Májusban a városvezetés azonban már arra panaszkodott, hogy Szombathelyen ötszázmillió forint kieséssel számolnak a járványhelyzet miatt. Amikor az egyes tételeket felsorolták, akkor érdekes módon a parkolási díj kieséséből származó összeget (132 millió forint) is megemlítették, holott Nemény András balliberális polgármester a választási kampányban még részben ingyenes parkolást ígért. Ez egészen pontosan azt jelentette volna, hogy a három zónából kettőben az első két óra ingyenes lett volna. Ezt a választási ígéretet a balliberális vezetés azonban azóta sem teljesítette, és minden bizonnyal már májusban tudhatták, hogy nem is valósítják meg, a kieső bevételeknél ezért is vehették alapul az eredeti parkolási rendszert.

Megdöbbentő ugyanakkor, hogy Kéner Balázs, az önkormányzat kommunikációs vezetője a májusi kalkulációból kihagyta a várható iparűzési adó csökkenése miatti veszteséget.

Ezért is történhetett az, hogy amikor a koronavírus-járvány miatti kiesést szeptember elején újra számba vették, akkor már 2-2,5 milliárd forintról beszéltek, éppen az iparűzési adó csökkenése miatt.

Befagyasztották

Néhány héttel később azt jelentették be, hogy a kieső bevételek miatt csaknem kétmilliárd forintot befagyasztanak. Tették ezt úgy, hogy a sporttámogatások semmivel nem lettek kisebbek (sőt 883 millió forintról 914 millió forintra emelkedtek), ellenben az út-, járda-, kerékpárút-, játszótérfejlesztésre szánt forrásokat 1,4 milliárd forinttal megkurtították. Mindez azért is érdekes, mert a balliberálisok egyik legfontosabb kampányígérete az infrastruktúra fejlesztése volt.

Kérdés, hogy mi szükség volt egyáltalán a csaknem kétmilliárd forint befagyasztására, ha a mérleg egyik serpenyőjében egy 2-2,5 milliárd forintos bevételkiesés van, de a másik oldalon ott kellene lenni annak a hárommilliárdos tételnek, amely tavaly ősszel még többletforrásként az önkormányzat kasszájában volt.

A balliberális vezetésnek kevés oka van az ünneplésre
Fotó: Vas Népe/ Horváth Balázs

Céltalanul

Közben a városvezetés értékelte az eltelt egy évet, az erről készült videóban azonban főként olyan fejlesztések kaptak helyet, amelyeket még az előző városvezetés kezdett meg, csak a hatalomváltás miatt az átadásuk átcsúszott Neményék időszakára. Ellenben ők – ahogy Nemény a videóban is fogalmaz – nem ígértek nagy látványberuházásokat, csak „az embereknek a mindennapjait egy kicsit jobbá tevő intézkedéseket”.

A választási programban megígérték például ezer fa elültetését, valamint, hogy ezer új parkolót alakítanak ki, de ezekből szinte semmi sem valósult meg.

Több mint elgondolkodtató, hogy a mostani vezetés az előző ciklusban megkezdett programokat át tudta adni (azaz a járványhelyzet idején is lehet sikereket elérni), miközben a pandémiára hivatkozva azt mondják, hogy a saját ígéreteket mégsem lehetett megvalósítani.

Hiányoznak a hosszú távú tervek Pécsett

Elvesztegette a pécsiek elmúlt évét a balliberális polgármester – így reagált a Fidesz Péterffy Attila városvezetői önértékelésére a Hír TV-nek. A település első embere közösségi oldalán azt írta: sokat dolgoznak azon, hogy Pécs ismét az őt megillető helyre kerüljön. Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője viszont azt mondta: Péterffyék csak a kommunikációval és az átvilágításokkal próbálják palástolni döntésképtelenségüket. Szavai szerint a balliberális koalíció nem csinált mást, mint jól fizető munkahelyeket létesített a barátoknak amellett, hogy családellenes intézkedéseket vezetett be. – Jelentős elvonások voltak, csak a pécsi bölcsődei és óvodai rendszerből kétszázmillió forintot zároltak, és közben ekkora osztalékhoz juttatták a polgármester korábbi munkáltatóját, a Pétávban tulajdonos francia energetikai multinacionális céget – tette hozzá. Őri László korábbi fideszes alpolgármester pedig azt emelte ki, hogy a város balliberális vezetése egy év alatt nem állt elő hosszú távú tervekkel, nincsenek fejlesztési elképzelések, kizárólag az előző ciklusban elkezdődött beruházásokat adnak át, közben pedig hatalmas összegeket költenek kommunikációra. A helyi Fidesz szerint a városnak gazdaságélénkítő lépésekre van szüksége, ami hosszú távon munkahelyeket teremt. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.